Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât marți, 13 septembrie, să respingă recursul formulat de reclamantul Hegedus Ferenc împotriva Sentinţei nr. 46/2020 din 22 iulie 2020 pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Soluția judecătorilor instanței supreme este definitivă.
La fond, judecătorii Curții de Apel Brașov au decis, în iulie 2020, să respingă contestaţia formulată de reclamantul Hegedus Ferenc în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Raportului de evaluare nr. 8071/G/II/27.02.2020.
Prin acel raport, inspectorii de integritate au constatat că persoana evaluată Hegedus Ferenc a încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003, aflându-se în stare de incompatibilitate. ANI a apreciat că, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016 – 2020), trei societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată, soția și copiii acesteia dețin calități/funcții au încheiat contracte comerciale de prestări servicii cu Primăria Municipiului Târgu Secuiesc, unde Hegedus Ferenc ocupa funcția de consilier local. Reprezentantul UDMR ocupă și prezent aceeași funcție, fiind membru în Comisia pentru amenajarea teritoriului şi urbanism din cadrul Consiliului Local al Municipiului Târgu Secuiesc.
Agenția Națională de Integritate precizează că „persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.