Un primar PSD din județul Satu Mare va sta pe tușă timp de 3 ani

Exclusivitate

Toma Betea, primarul PSD al comunei Racșa, din județul Satu Mare, s-a aflat în conflict de interese administrativ.  Instanța supremă a pronunțat săptămîna trecută soluția definitivă în procesul  în care Toma Betea s-a judecat cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

  • Detalii soluţie: Respinge cererea privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulată de recurentul-reclamant Betea Toma. Respinge recursul declarat de reclamantul Betea Toma împotriva sentinţei civile nr.81 din 8 mai 2018, pronunţată de Curtea de Apel Oradea – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 februarie 2021.

Potrivit unui anunț al ANI din decembrie 2017, Toma Betea s-a aflat în conflict de interese administrativ întrucât a încheiat un contract de închiriere cu Betea T. Vasile Florin PFA, în cadrul căreia fiul său deține calitatea de persoană fizică autorizată.

Publicația presasm.ro scrie că Toma Betea a avut patru mandate de primar, două în comuna Oraşu Nou şi două în comuna Racşa, după ce aceasta s-a separat de Oraşu Nou. Toma Betea şi-a început cariera politică în PNŢCD, dar a trecut în PSD după marea racolare politică declanşată de fostul ministru Octav Cozmâncă, în timpul guvernării Năstase. El a devenit cunoscut la nivel naţional în anul 2009, când a organizat o nuntă cu 4.000 de invitaţi fiicei sale Maria, naş principal fiind preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană.

Legislația prevede că “persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

foto: www.racsasm.ro

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie