Un primar PSD din județul Satu Mare va sta pe tușă timp de 3 ani

Exclusivitate

Toma Betea, primarul PSD al comunei Racșa, din județul Satu Mare, s-a aflat în conflict de interese administrativ.  Instanța supremă a pronunțat săptămîna trecută soluția definitivă în procesul  în care Toma Betea s-a judecat cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

  • Detalii soluţie: Respinge cererea privind sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulată de recurentul-reclamant Betea Toma. Respinge recursul declarat de reclamantul Betea Toma împotriva sentinţei civile nr.81 din 8 mai 2018, pronunţată de Curtea de Apel Oradea – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 februarie 2021.

Potrivit unui anunț al ANI din decembrie 2017, Toma Betea s-a aflat în conflict de interese administrativ întrucât a încheiat un contract de închiriere cu Betea T. Vasile Florin PFA, în cadrul căreia fiul său deține calitatea de persoană fizică autorizată.

Publicația presasm.ro scrie că Toma Betea a avut patru mandate de primar, două în comuna Oraşu Nou şi două în comuna Racşa, după ce aceasta s-a separat de Oraşu Nou. Toma Betea şi-a început cariera politică în PNŢCD, dar a trecut în PSD după marea racolare politică declanşată de fostul ministru Octav Cozmâncă, în timpul guvernării Năstase. El a devenit cunoscut la nivel naţional în anul 2009, când a organizat o nuntă cu 4.000 de invitaţi fiicei sale Maria, naş principal fiind preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană.

Legislația prevede că “persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

foto: www.racsasm.ro

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie