Asociația EMNT Egyesület, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca, afirmă că activează pentru democrație, pluralism, descentralizare și spirit civic în comunitatea maghiară din Transilvania. După cum se arată pe site-ul asociației, scopul de bază al EMNT este de a contribui la realizarea aspirațiilor comunității naționale maghiare transilvănene, la protejarea drepturilor și intereselor acesteia, la consolidarea sferei civile, a democrației, a statului de drept și a pluralismului politic și la dezvoltarea economică, socială, culturală și instituțională a regiunilor.
Dan Gheorghe Dungaciu este un sociolog și geopolitician român, profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității București, coordonatorul Masteratului de Studii de Securitate al aceleiași universități, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și președintele Fundației Universitare a Mării Negre din România. Dan Dungaciu a fost secretar de stat în MAE și consilier pentru integrare europeană la presedinția Republicii Moldova.
La data de 27.04.2020 Dan Dungaciu a publicat în cotidianul Adevărul şi pe site, articolul cu titlul „Epidemia de hungaro-virus ameninţă regiunea. Un document al guvernului ungar, „decorat de… Miklós Horthy”. La mai bine de un an de la publicarea articolului, în august 2021, asociația EMNT Egyesület, în calitate de reclamantă, a chemat în judecată la Judecătoria Sectorului 2 pe pârâtul Dan Dungaciu solicitând instanţei ca, prin hotărârea pe care o va pronunţa, să dispună obligarea pârâtului la plata sumei de 25.000 lei, reprezentând cuantumul prejudiciului moral cauzat comunităţii maghiare, prin articolul intitulat „Epidemia de hungaro-virus ameninţă regiunea. Un document al guvernului ungar, „decorat de… Miklos Horthy”, publicat în cotidianul Adevărul şi pe site, obligarea pârâtului la publicarea în cotidianul Adevărul a rezumatului hotărârii ce se va pronunţa în cauză, precum şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul proces.
Prin sentinţa civilă nr.2234/04.03.2022, Judecătoria Sector 2 Bucureşti a admis excepţia lipsei calităţii procesuale active invocată de pârât şi a respins în consecinţă cererea principală, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Instanța a explicat că pentru a se legitima procesual activ, reclamanta trebuia să fie subiect al raportului juridic litigios, să existe o identitate între persoana sa și titularul dreptului afirmat. Potrivit motivării instanței, consemnată de rejust.ro, asociația EMNT Egyesület a invocat faptul că prin acțiune urmărește apărarea drepturilor și intereselor legitime ale unui grup, reprezentat de comunitatea maghiară din România, practic că reprezintă interesele membrilor acestei comunități, fără a face însă dovada unui act normativ care să-i recunoască dreptul de a acționa în numele membrilor grupului, pentru realizarea interesului colectiv al acestui grup, act normativ care să-i acorde expres dreptul de a acționa în numele său.
Soluția a fost atacată în zadar cu apel la Tribunalul București. Instanța a obligat apelanta EMNT Egyesület la plata către intimat a sumei de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentând onorariu avocațial. EMNT Egyesület nu a renunțat însă la proces și a atacat soluția cu recurs. Zilele trecute, Curtea de Apel București a pus capăt definitiv litigiului, respingând recursul ca nefondat.