Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest” este un ONG înființat la Curtici, în județul Arad, în august 2014, ca o reacţie la „acţiunea unor mari companii petroliere internaţionale de a efectua prospecţiuni geologice pe teritoriul României şi, îndeosebi, în perimetrul Câmpiei de Vest, în vederea exploatării rezervelor de gaze naturale prin procedeul fracturării hidraulice, considerat în toată lumea ca fiind unul cât se poate de agresiv şi, totodată, extrem de periculos pentru sănătatea pământului, a mediului şi, în final, pentru sănătatea oamenilor”. După cum se arată într-un articol publicat de Glasul Aradului, din conducerea asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest” fac parte Andrei Moţ (preşedinte), ing. dr. Dimitrie Muscă şi prof. univ. dr. Ioan Cuzman.
În martie 2017, asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest”, în calitate de reclamantă, a chemat în judecată pe pârâţii Guvernul României, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, SC Panfora Oil & Gas SRL, SC MOL Hungarian Oil And Gas Public Limited Company şi SC Expert Petroleum SRL, solicitând Curții de Apel Timișoara să se constate nelegalitatea Ordinului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 434/21.12.2012 privind transferul integral al drepturilor dobândite şi a obligaţiilor asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare – dezvoltare – exploatare petrolieră în perimetrul EX-6 Curtici, dar și să dispună anularea Acordului petrolier pentru explorare – dezvoltare – exploatare în perimetrul EX-6 Curtici, încheiat între ANRM în calitate de concedent şi MOL Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L în calitate de concesionari, precum şi a Hotărârii de Guvern nr. 1185/2012, publicată în Monitorul Oficial, partea I nr. 838 din 12.12.2012 prin care a fost aprobat acest acord petrolier.
În toamna anului 2021, instanța de fond – Curtea de Apel Timișoara – a respins acțiunea ONG-ului din Curtici:
- Solutia pe scurt: Respinge acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest” în contradictoriu cu pârâţii Guvernul României, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, SC Pamfora Oil & Gas SRL, SC Mol Hungarian Oil And Gas Public Limited Company şi SC Expert Petroleum SRL. Obligă reclamanta să plătească pârâtei Pamfora Oil & Gas SRL suma de 37.718,5 lei, iar pârâtei SC Expert Petroleum SRL suma de 17.575,80 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce se va depune la Curtea de Apel Timişoara. Pronunţată azi, 07.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
In motivarea consemnată de rejust.ro, instanța a apreciat că, din interpretarea coroborată a dispoziţiilor legale, rezultă că, prin acordul de concesiune în discuţie, nu s-a dispus asupra bunurilor proprietate publică aparţinând unităţii administrativ teritoriale, ci s-a dispus asupra resurselor petroliere, ce sunt proprietate publică a Statului Român. De asemenea instanța de fond a constatat că nu s-a pus nici problema depăşirii competenţelor ANRM sau a Guvernului României în încheierea actelor analizate.
Soluția a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care, la doi ani de la hotărârea instanței de fond, a tranșat definitiv acest litigiu:
- Detalii soluţie: Respinge recursul formulat de recurenta-reclamantă Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest” împotriva încheierii din 23 septembrie 2021 și a sentinţei nr. 529 din 7 octombrie 2021, pronunţate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Obligă recurenta-reclamantă la plata către intimata-pârâtă Expert Petroleum SRL a sumei de 15000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, cu aplicarea art. 451 alin.2 Cod procedură civilă. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 8 noiembrie 2023.