Judecătorii au soluționat definitiv un nou litigiu din războiul purtat de grupările Păcuraru și Dracea pentru controlul Romprest

Exclusivitate

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă la data de 26.01.2022, reclamanta DETACO LTD a chemat în judecată pe pârâtele Romprest Service SA, Firstcom LLC, Europrest Invest SRL, Premium Management Team SRL și Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA, solicitând anularea Hotărârii din data de 15.12.2021 a Adunării Generale Ordinare a acţionarilor Romprest Service SA. În motivare, reclamanta a susținut în esență că ședinţa din 15.12.2021 a fost condusă în mod abuziv şi cu încălcarea dispoziţiilor legale de ordine publică şi a dispoziţiilor statutare referitoare la organizarea adunării acţionarilor şi, respectiv, participarea şi exprimarea votului de către unii acţionari. Prin respectiva Hotărâre s-a decis în principal menținerea conducerii actuale a societăţii, prin prelungirea mandatelor administratorilor, aprobarea situațiilor financiare auditate de PWC, descărcarea de gestiune administratorii şi reportarea profitului obținut. În decembrie 2022, instanța de fond a pronunțat o primă soluție în acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes/inadmisibilităţii şi excepţia tardivităţii ca neîntemeiate. Admite în parte cererea de chemare în judecată. Constată nulitatea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor Romprest Service SA din 15.12.2021. Respinge cererea de intervenţie accesorie ca neîntemeiată. Ia act de renunţarea la judecarea cererii de chemare în judecată a pârâtei Firstcom LLC. Respinge cererea de chemare în judecată faţă de pârâtele Europrest Invest SRL, Premium Management Team SRL, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti SA ca fiind introdusă împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei azi, 20.12.2022.

Soluția a fost atacată cu apel, care a fost respins definitiv luna trecută de Curtea de Apel București.

Păcuraru și Dracea, grupările rivale de la Romprest

Acționarii Romprest Service SA sunt:

  • FIRSTCOM LLC- Cota de participare: 3.5443%
  • DETACO LTD- Cota de participare: 42.6916%
  • COMPANIA NAŢIONALĂ AEROPORTURI BUCUREŞTI S.A.- Cota de participare: 10%.
  • PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL- Cota de participare: 13.7641%
  • EUROPREST INVEST SRL – Cota de participare: 30%

Romprest Service SA a fost fondată de Florian Walter în 2011, firma devenind cel mai mare grup de servicii de curăţenie şi strângere a gunoiului din România.  Potrivit informațiilor din presă, după decesul lui Florian Walter în 2019, Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, preia acțiunile Detaco ltd de la Alexandru Cosmin Walter, fiul fostului patron Florian Walter. Firma Detaco ltd este controlată în prezent de Magnum International Consulting, al cărei unic acționar este Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul lui Maricel Păcuraru.

În schimb, după cum amintește G4media.ro, companiile Europrest Invest SRL și Premium Management Team SRL sunt controlate de Andrei-Mihai Dracea, implicat în afaceri cu statul în domeniul sănătății. El controlează astfel 43,76% din Romprest. Este pachetul de acțiuni preluat în 2014 de la fondul de investiții 3i Group PLC de către oamenii de afaceri Dragoș Dobrescu și Radu Budeanu, (a cărui soție deține CanCan și Gândul), ambii membri ai grupului de la Monaco. Dobrescu a preluat 30 la sută din acțiunile Romprest prin firma Europrest Invest SRL, iar Budeanu, 13,76%, prin Premium Management Team SRL. De menționat că administrator la Europrest Invest SRL este Bogdan Adimi, prieten din copilărie cu Radu Budeanu, în prezent vicepreședinte al CA al Romprest și director adjunct. Orlando Valache, un alt prieten al lui Radu Budeanu, este membru neexecutiv în CA al Romprest și administrator al operatorului de salubritate din partea Premium Management Team SRL pe când această firmă era deținută de Radu Budeanu.

În prezent, nici una dintre grupările care au pachete de acțiuni semnificative la Romprest – gruparea Păcuraru și gruparea Dracea – nu deține pachetul de control în companie, mai scrie G4media.ro. Orice decizie majoră în operatorul de salubritate trebuie arbitrată de Compania Națională Aeroporturi București(CNAB) SA, companie controlată de Ministerul Transporturilor. Justnews a mai scris despre războiul de la Romprest aici și aici.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie