Un medic psihiatru din Arad, condamnat cu suspendare în dosarul testărilor ilegale de medicamente

Exclusivitate

Fosta şefă a Secţiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, Delia Podea, a fost condamnată în primă instanţă la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare în dosarul testărilor ilegale de medicamente. Medicul a fost condamnat doar pentru fals intelectual în formă continuată, pentru alte acuzaţii, între care luare de mită, abuz în serviciu în formă continuată, fals material și uz de fals, fiind achitat. Agerpres precizează că instanţa a condamnat-o pe Delia Podea pentru fals intelectual în formă continuată (5 acte materiale) şi a aplicat pedepse complementare privind interzicerea unor drepturi, între care cel de a ocupa profesia de medic pe durata de un an şi şase luni, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.  De asemenea, termenul de supraveghere acordat pentru suspendarea executării pedepsei este de doi ani, iar medicul ar mai trebui să presteze muncă nerenumerată în folosul comunităţii 80 zile la Consiliul Local Arad sau la Pecica. Delia Podea va trebui să plătească și 5.000 de lei, cheltuieli judiciare. Dosarul, instrumentat de Parchetul General, a fost înregistrat în iulie 2016, iar soluţia data azi de Tribunalul Arad poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Acuzațiile

Potrivit Parchetului General, Delia Podea, medic primar psihiatru, a fost trimisă în judecată în 2016 după ce ar fi efectuat studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sănătate a populaţiei. Totodată, utilizând ascendentul moral şi profesional de care beneficia în relaţia cu medicii rezidenţi ai Secţiei de Psihiatrie, cărora le era îndrumător, Delia Podea i-ar fi determinat şi i-ar fi constrâns pe aceştia să săvârşească astfel de ilegalităţi.

În mod concret, conform comunicatului de la acea dată transmis de procurori, Delia Podea ar fi efectuat studii clinice fără consimţământul informat al subiecţilor şi ar fi consemnat în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia. Pentru obţinerea semnăturii pe declaraţia privind consimţământul participării la studiu, Delia Podea ar fi acţionat în două modalităţi: prezenta documentul pacienţilor sau aparţinătorilor acestuia (în situaţia pacienţilor fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize; contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenţi să contrafacă semnătura pacienţilor. Pentru a asigura numărul de pacienţi prevăzut în protocoale, Delia Podea ar fi inclus în studii şi pacienţi care nu sufereau de afecţiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicaţiile acesteia, medicii rezidenţi şi asistentele medicale au consemnat în foile de observaţie simptomele necesare includerii în studiu, omiţând total sau parţial consemnarea simptomelor reale. Totodată, Podea nu ar fi consemnat în foile de observaţii administrarea unei medicamentaţii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

Procurorii mai susţineau că, în situaţia în care pacienţii nu răspundeau la medicamentul testat, pentru a fi menţinuţi în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanţe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacienţilor erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale secţiei. Pe fondul administrării medicamentaţiei experimentale, starea de sănătate a subiecţilor s-ar fi înrăutăţit semnificativ. La externare, pacienţilor înrolaţi în studiu li s-ar fi întocmit două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul şi tratamentul experimental administrat, şi altele contrafăcute, înmânate pacientului şi care consemnau administrarea unui tratament clasic, fără menţionarea includerii în studiu.

Prin aceste modalităţi, Delia Podea ar fi urmărit includerea în studii a unui număr cât mai mare de pacienţi şi efectuarea chiar fictivă a cât mai multe vizite, scopul final fiind acela de a încasa sume mai mari din partea sponsorilor (producători de medicamente), dat fiind că medicul primea de la aceştia un onorariu, dar şi câte 400 de euro/vizită/pacient. Astfel, pentru studiile clinice desfăşurate, ea ar fi încasat de la un singur sponsor suma totală de 179.994 euro. În același dosar a mai fost inculpată Claudia Haiduc (fostă pacientă), ea fiind achitată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar condamnată la un an de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la fals intelectual în formă continuată (cinci acte materiale).

Instanța a lăsat însă nesoluţionate acţiunile civile formulate de părţile civile PIERRE FABRE MEDICAMENT, INSTITUTUL DE RECHERCHE PIERRE FABRE, OTSUKA PHARMACEUTICA DEVELOPMENT & COMERCIALIZATION INC şi SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ARAD.

Destituită, apoi reangajată

După declanșarea scandalului, Delia Podea a fost destituită din postul de profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Ea a dat în judecată Universitatea, a cîștigat la Tribunalul Arad, iar în 23 octombrie 2017, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat o hotărîre definitivă vizînd anularea deciziei de concediere nr.21/01.02.2017 emisă de Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, obligând astfel instituția la reintegrarea contestatoarei în funcţia deţinută anterior concedierii.

foto: pixabay.com

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie