Un lituanian este noul președinte al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană, ce reprezintă 50.000 de notari

Exclusivitate

Notarul lituanian Marius Stračkaitis a devenit noul președinte al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE), pentru anul 2024, în cadrul ceremoniei de predare a președinției CNUE, care a avut loc joi, 11 ianuarie, la Vilnius. El a preluat funcția de la notarul german Peter Stelmaszczyk și reprezintă în prezent cele 22 de notariate din Uniunea Europeană (UE) și cei 50.000 de notari din Europa. Potrivit unui comunicat al UNNPR, președinția lituaniană a CNUE intenționează să se concentreze asupra schimbului de experiență între notariate și va promova utilizarea procedurilor de justiție preventivă în vederea viitoarei legislații a UE.

Instituțiile europene adoptă dosare importante care vor avea un impact asupra activităților notarilor: crearea unui portofel de identitate digitală europeană; Legea privind inteligența artificială; extinderea și îmbunătățirea utilizării instrumentelor și proceselor digitale în dreptul companiilor etc. În acest context, CNUE se poziționează ca un promotor al principiului securității juridice. CNUE consideră că este esențial ca dezvoltarea de soluții digitale într-un context transfrontalier să nu submineze securitatea juridică și colaborează cu instituțiile europene în această direcție.

Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeană (CNUE) este organismul oficial care reprezintă profesia de notar în relația cu instituțiile europene. CNUE reunește notariatele din cele 22 de state membre familiarizate cu această instituție: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania. Notariatele din Albania, Muntenegru, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina sunt membri observatori. CNUE cuprinde peste 50.000 de notari și 200.000 de angajați notariali.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie