Justnews.ro

Generalul-locotenent de justiție Cezarian Buga va fi trimis în sfârșit la pensie

Cezarian Buga este judecător la Curtea Militară de Apel de foarte mulți ani. El a îndeplinit deja vârsta legală de pensionare, dar a fost menținut în sistemul justiției militare până la Hotărârea 709 a Secției pentru Judecători a CSM, luată  joi, 7 mai 2020, care prevede că generalul-locotenent Cezarian Buga va fi trimis la pensie, începând cu data de 22 iulie:

      1. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii domnului CEZARIAN BUGA, judecător la Curtea Militară de Apel București, de acordare a avizului anual pentru menținerea în funcție, după împlinirea vârstei de 65 de ani. (4 voturi admitere, 5 voturi respingere)

  1. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie a domnului CEZARIAN BUGA, judecător la Curtea Militară de Apel Bucureşti, în temeiul art. 83 alin. (1) teza a II-a, din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 22.07.2020. (6 voturi Da, 2 voturi Nu, 1 vot Nul)

Conform articolului de lege invocat, judecătorii și procurorii de la toate instanțele, precum și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1) nu pot fi menținuți în funcție după împlinirea vârstei de pensionare prevăzute de lege.

Cine este Cezarian Buga

Cezarian Buga, care a ocupat şi el funcţia de preşedinte al Curţii Militare de Apel. Potrivit unei investigații Linx-CRJI, după ce şi-a încheiat mandatul în fruntea CMA, Cezarian Buga a fost avansat la gradul de general-locotenent cu trei stele. Vicepremierul Gabriel Oprea a intervenit personal la ministrul Apărării pentru avansarea lui Buga. Potrivit unui raport al Curții Militare de Apel, avansările de acest tip se făceau ”retroactiv, netransparent, cu încălcarea ierarhiilor militare şi a principiilor de morală şi echitate şi fără avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Magistratul Cezarian Buga este judecătorul care a respins, încă din Camera de Consiliu, dosarul 493/1/2014 în care col. (r) Doru Paraschiv, fost ofiţer de contrainformaţii militare, a depus plângere penală împotriva lui Gabriel Oprea pentru că i s-a retras certificatul de acces la informaţii clasificate şi a fost trecut în rezervă, ambele decizii fiind ilegale. Pe larg despre stâlpii de atunci ai lui Gabriel Oprea din Justiția Militară românească   a scris publicația linx .

Alte articole