În februarie 2022, autoritățile vamale au suspendat activitățile de vămuire și au reținut de la societatea Intend Computer SRL, ce are calitatea de importator, un număr 130 bucăți încărcătoare laptop și 7 bucăți carcase de laptop. Produsele au fost reținute sub suspiciunea de a fi contrafăcute, fiindcă purtau un semn identic cu marca Dell. La sfârșitul lunii martie 2022, Intend Computer SRL, care este unul dintre cei mai importanți jucători din Transilvania de pe piața vânzărilor de componente pentru calculatoare, şi-a dat acordul expres în vederea distrugerii produselor, conform Declaraţiei de abandon al mărfurilor din data de 30.03.2022.
Numai că, cu două săptămâni înainte, în 14 martie 2022, compania DELL Inc, care în anii 80-90 era unul dintre cei mai mari producători din lume de PC-uri și servere, înaintase Tribunalului București Secţia a V-a civilă, o cerere de chemare în judecată a pârâtei Intend Computer SRL, solicitând instanței să dispună:
- obligarea pârâtei la încetarea oricăror activități comerciale import, export, depozitare, distribuție, vânzare, precum și oricărei alte folosiri în scop comercial, a produselor care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale reclamantei;
- distrugerea celor 130 bucăți încărcătoare laptop și 7 bucăți carcase laptop, reținute conform Adeverinței de Reținere a Bunurilor nr. 14/24.02.2022, produse care nu au fost puse în comerț cu acordul reclamantei;
- obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu.
Instanța de fond – Tribunalul București – a dat dreptate reclamantei:
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii şi excepţia lipsei de obiect a capătului unu de cerere, ca neîntemeiate. Admite capătul unu şi obligă pârâta să înceteze orice activitate comercială de import, export, depozitare, distribuţie, vânzare precum şi folosire în scop comercial a produselor purtând semnul DELL, care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale reclamantei. Admite excepţia lipsei de obiect a capătului doi al cererii de chemare în judecată şi îl respinge ca rămas fără obiect. Obligă pârâta să plătească reclamantei cu titlul de cheltuieli de judecată suma de 2000 Eur la cursul în lei la data plăţii cu aplicarea dispoziţiilor art. 451 alin. 2 C. proc. civ. şi suma de 300 lei reprezentând taxă timbru. Cu apel în 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a V a Civilă. Pronunţată azi, 10.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Soluția a fost atacată însă de compania Dell, dar Curtea de Apel București i-a respins apelul. Nici această soluție nu este definitivă și mai poate fi atacată cu recurs în termen de de 30 de zile de la comunicare.