Un inspector ISC a scăpat cu închisoare cu suspendare, într-un dosar DNA în care a fost găsit vinovat de fals intelectual, luare de mită și trafic de influenţă

Exclusivitate

În mai 2023, Florin Năforniţă, inspector în cadrul Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti – Ilfov, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual. Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, procurorii anticorupţie au menționat că, în perioada aprilie – august 2022, inspectorul ar fi primit, direct sau prin intermediar, de la doi oameni de afaceri sume de bani şi alte foloase necuvenite, respectiv 2.000 lei pentru a autoriza continuarea lucrărilor la o construcţie (hală) situată pe raza judeţului Ilfov, ajunse într-o faza determinantă, în condiţiile în care la momentul respectiv lucrările depăşiseră de mult timp acel stadiu. În plus, inspectorul ar fi acordat viza respectivă pentru continuarea lucrărilor fără a se deplasa în teren şi a constata stadiul fizic al lucrărilor de construcţie.

De asemenea, DNA a susținut că inspectorul ISC ar fi primit foloase necuvenite (o geacă marca Paul&Shark) pentru a nu formula obiecţii şi pentru a propune admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor în cazul unei alte construcţii din Ilfov. „În acelaşi context şi în aceeaşi perioadă, inculpatul Florin Năforniţă ar fi pretins şi a primit de la aceiaşi doi oameni de afaceri sumele de 2.000 lei şi 200 euro pentru a-şi exercita influenţa pe care acesta ar fi lăsat să se înţeleagă că o avea asupra unor colegi de-ai săi şi că i-ar putea determina pe aceştia să dispună eliberarea cu celeritate a unor adeverinţe care să ateste plata taxelor către Inspectoratul de Stat în Construcţii, în valoare de 0,1% şi 0,5% din valoarea lucrărilor din autorizaţiile de construcţie”, au mai precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti care, la data de 30 ianuarie 2024 au pronunțat sentința. Florin Năforniţă a primit o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (două acte materiale), o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (trei acte materiale) și o pedeapsă de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de fals intelectual. Instanța a aplicat inculpatului pedeapsa de 2 ani și 4 luni, la care a adăugat sporul de 8 luni închisoare, reprezentând o treime din suma celorlalte pedepse, urmând ca inculpatului să i se aplice în final pedeapsa de 3 ani închisoare. În baza art.45 alin.3 lit.a din C.pen., judecătorul a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a și b C.pen. respectiv interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 4 ani.

Judecătorul a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale de 3 ani închisoare la care a fost condamnat inculpatul Năforniță Florin pe o durată de 4 ani. Inculpatul va mai trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, la Centrul de Plasament Voluntari sau la Centrul de Trafic.

Nemulțumiți de sentință, procurorii DNA au atacat-o cu apel, care a fost soluționat recent de judecătorii Curții de Apel București:

  • Solutia pe scurt: DP 688/A/ În baza art. 421 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul formulat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE – DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE împotriva sentinței penale nr. 100 din data de 30.01.2024 pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 15466/3/2023. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în apel vor rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 07.06.2024.
spot_img

Articole recente

Curtea de Apel București acceptă un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA, ce fusese respins de instanța de fond

În februarie anul acesta, procurori de la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției au înaintat Tribunalului Bucureşti acordul de recunoaştere...

Mai multe articole din aceeași categorie