Fostul președinte de la Protecția Mediului, care și-a creat singur un post în instituție pe care apoi s-a auto-angajat, a pierdut procesul cu ANI

Exclusivitate

În data de 17 octombrie 2022, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunța că Viorel Toma, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) s-a aflat în conflict de interese, deoarece și-a creat singur un post în instituție pe care s-a auto-angajat, după ce a pierdut funcţia de șef al ANPM.

Comunicatul ANI informa că, în calitate de preşedinte al ANPM, Viorel Toma a semnat mai multe documente aferente procesului de vacantare a postului de auditor la Serviciul Audit Public Intern din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, post pe care a fost transferat în aceeași zi, încălcând astfel prevederile articolului 72, alin. (1) Legea nr. 161/2003, ce stipulează că „ persoana care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, prefect ori subprefect este obligată să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu ia sau să nu participe la luarea unei decizii în exercitarea funcţiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”

Tot atunci, Agenția Națională de Integritate preciza că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Toma Viorel a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât a semnat o serie de documente ce au creat un folos material pentru acesta, prin faptul că a efectuat demersurile necesare în vederea ocupării funcției de auditor în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului după data încetării funcției de demnitate publică, precum și beneficierii de drepturile salariale aferente acestei funcții.

Fost consilier județean ALDE la Bacău, Viorel Toma a ajuns în funcția de președinte al ANPM în martie 2017, în perioada în care Ministerul Mediului era condus de reprezentanta ALDE, Grațiela Leocadia Gavrilescu. El a fost revocat, în iulie 2020, din funcţia de șef al ANPM, decizia fiind semnată de premierul de atunci, Ludovic Orban.

După ce ANI l-a declarat în conflict de interese, Viorel Toma a atacat raportul de evaluare la instanța competentă – Curtea de Apel Bacău. În martie anul trecut, instanța a dat dreptate Agenției de Integritate, dar fostul șef al ANPM a atacat sentința cu recurs la instanța supremă. Zilele trecute, judecătorii ÎCCJ au respins recursul declarat de recurentul-reclamant Toma Viorel împotriva Sentinţei nr. 33 din 24 martie 2023 a Curţii de Apel Bacău ca nefondat. Hotărârea instanței supreme este definitivă.

Potrivit legislației„persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie