La sfârșitul anului 2018, prin decizia penală nr. 329/A din 11.12.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât să-l condamne pe inculpatul Stănciulescu Mircea Alexandru, ofițer de poliție în cadrul Biroului 6 de Poliție Rurală din comuna Traian, județul Bacău, la data săvârșirii faptei, la o pedeapsă de 4 ani, o lună și 10 zile închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În același dosar a fost condamnat Tănasă Dragoș-Constantin, avocat în cadrul Baroului Bacău, la data săvârșirii faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În cazul inculpatului Stănciulescu Mircea Alexandru, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime. Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată în 2016 de procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău care au susținut că, în perioada 12 – 14 ianuarie 2013, inculpatul Tanasă Dragoș – Constantin a intermediat pretinderea sumei de 1.500 euro, de către ofițerul de poliție menționat, de la o persoană (denunțător în cauză) cercetată într-un dosar penal instrumentat de lucrători ai Biroului 6 de Poliție Rurală din comuna Traian, jud. Bacău. Stănciulescu Mircea Alexandru a pretins, prin intermediul avocatului, suma de bani respectivă pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, în sensul de a depune diligențele necesare în direcția soluționării favorabile a sesizării formulate pe numele denunțătorului, prin schimbarea declarațiilor date de părți sau neînregistrarea efectivă a dosarului penal. Infracțiunea nu s-a mai concretizat, pentru că denunțătorul nu a reușit să mai facă rost de suma de bani pretinsă.
În aprilie anul acesta, Stănciulescu Mircea Alexandru s-a adresat Secției a II-a Penale de la Curtea de Apel București cu o cerere de reabilitare judecătorească. Recent, instanța a dat curs cererii formulate de fostul ofițer de poliție, dar soluția nu este definitivă:
- Solutia pe scurt: S.P.173/F-Admite cererea de reabilitare formulată de petentul-condamnat Stănciulescu Mircea-Alexandru (date). Dispune reabilitarea judecătorească a petentului-condamnat Stănciulescu Mircea-Alexandru cu privire la condamnările dispuse prin sentinţa penală nr.2798/10.12.2014, pronunţată de Tribunalul București în dosarul nr.26815/2014, definitivă prin decizia penală nr.438/18.03.2015 a Curţii de Apel Bucureti-Secţia a II-a Penală şi prin sentința penală nr. 20/17.02.2017, pronunţată de Curtea de Apel Bacău-Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în dosarul nr.245/32/2016, definitivă prin Decizia nr. 329/A/11.12.2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-Secţia penală. Conform art. 537 C. proc. pen., după rămânerea definitivă a hotărârii, se vor face cuvenitele menţiuni pe hotărârea de condamnare. În baza art.275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziție, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 20.09.2024.