Un fost administrator public al Călărașiului și membru în CA al ROMATSA a pierdut procesul cu ANI și a rămas cu verdictul de incompatibil

Exclusivitate

În vara anului 2021, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Eduard Grama, director executiv al Direcției de Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași și Administrator public al Municipiului Călărași. El era acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 13 noiembrie 2020 întrucât, în calitate de funcționar public de conducere -Director executiv al Direcției Dezvoltare Regională și Relații Externe din cadrul C.J. Călărași, exercită și funcția de Administrator public al Municipiului Călărași, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „alin. (1) Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică”; alin. (2) lit. a)Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”.

Eduard Grama a dat în judecată Agenția de Integritate, câștigând inițial procesul la Curtea de Apel București. Numai că ANI a atacat soluția cu recurs la instanța supremă, iar miercuri, 10 aprilie 2024, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat o lovitură cruntă reclamantului:

  • Detalii soluţie: Admite recursul principal declarat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei civile nr. 415 din data de 2 martie 2022, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Grama Eduard, în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate, ca neîntemeiată. Respinge recursul incident declarat de reclamantul Grama Eduard împotriva aceleiaşi sentinţe, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 10 aprilie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.

Eduard Grama, care este vicepreședinte PSD Călărași, ocupă în prezent postul de director general al companiei Ecoaqua SA ( operatorul de alimentare cu apă și canalizare din Călărați și Ialomița) și a deținut calitatea de membru în CA al ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian).

Potrivit legislației ANI, „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie