Știri Exclusive

Un focșănean ar putea cere despăgubiri, după ce i s-a invalidat mandatul european de arestare

Curtea de Apel București a decis vineri, 19 iunie, revocarea unui mandat european de arestare emis pe numele focșăneanului Franț Boligrad.

Motivul îl constituie faptul că semnalarea autorităților din Grecia cu privire la emiterea mandatului european de arestare pe numele persoanei solicitate Franț Boligrad a fost ștearsă din Sistemul de Informații Schengen, întrucât mandatul european de arestare nu mai este valid.

Urmărit pentru spargeri de biserici

Franț Boligrad era căutat de autorităţile judiciare din Grecia, care au emis un mandat de arestare încă de la data de 17.01.2018. El era acuzat că, la Thessaloniki ( Salonic), între aprilie 2012 – august 2012, a convins alte 8 persoane să spargă 9 (nouă) biserici și 4 (patru) magazine, pentru  a sustrage diverse bunuri, unele dintre ele fiind obiecte de cult religios.

Franț Boligrad a fost reținut în România pe 2 februarie 2020, după care pe numele lui au fost apoi dispuse mai multe măsuri preventive. De pildă, în aprilie 2020, tot judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus punerea în executare a mandatului de arestare, emis la data de 17.01.2018 de către autoritatile judiciare din Grecia, faţă de persoana solicitată Frant Boligrad. Instanța a mai dispus amânarea predării lui Franț Boligrad până la încetarea cauzelor care au determinat această amânare (respectiv suspendarea transporturilor aeriene către Grecia), dar nu mai mult de 3 luni. Judecătorii au fixat atunci și un termen pentru predare către autorităţile judiciare din Grecia și anume  în 10 zile de la data încetării motivelor care au justificat predarea amânată. Curtea de Apel București a mai constatat că Franț Boligrad nu a fost de acord cu predarea și de aceea, în baza art. 98 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, condiţionează predarea acestuia de împrejurarea ca, în cazul în care autorităţile judiciare din Grecia vor pronunţa o pedeapsă privativă de libertate faţă de aceasta, cetăţeanul român să fie transferat în România în vederea executării pedepsei.

Oricine are dreptul la despăgubiri pentru orice privare nelegală de libertate

Pentru a asigura o minimă reparație persoanelor care au suferit condamnări sau care au fost private de libertate pe nedrept, noul Cod de procedură penală reglementează, în titlul referitor la procedurile speciale, asemeni codului anterior, posibilitatea reparării pagubei cauzate prin erori judiciare ori prin privare nelegală de libertate. Potrivit articolului 539 din Codul de procedură Penală, pentru a asigura o minimă reparație persoanelor care au suferit condamnări sau care au fost private de libertate pe nedrept, noul Cod de procedură penală reglementează, în titlul referitor la procedurile speciale, asemeni codului anterior, posibilitatea reparării pagubei cauzate prin erori judiciare ori prin privare nelegală de libertate.