Un evazionist, condamnat la ani grei de închisoare, scapă de un dosar în urma prescripţiei

Exclusivitate

Curtea de Apel București a decis în această lună să respingă ca nefondat apelul declarat de partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – reprezentată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa – împotriva sentinţei penale nr.44/F/23.05.2022, pronunţată de Tribunalul Ialomiţa – Secţia Penală în dosarul nr. 547/98/2019*. Astfel, instanța a decis să înceteze procesul penal faţă de inculpatul Boraciu Ion pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată, (faptă din perioada perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2013), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. De asemenea, judecătorii au decis să înceteze procesul penal și faţă de inculpatul Boboc Vasile pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată, întrucât și în cazul acestuia a intervenit prescripţia răspunderii penale.

În urmă cu un an, într-un alt dosar, Boraciu Ion, zis Fafa, a fost condamnat definitiv pentru mai multe fapte la o pedeapsă rezultantă de 18 ani şi 4 luni închisoare, precum şi la interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, f, g (dreptului de a fi fondator, de a administra orice societate comercială, de a fi asociat sau acționar al unei societăți comerciale) Cod penal pe un termen de 5 ani după executarea pedepsei.

Pentru infracțiunea de spălare de bani în formă continuată (faptă comisă între 2012 – 2015), Boraciu Ion primise o pedeapsă de 3 ani închisoare. Instanța a constatat că infracțiunea din cauză este concurentă cu cele pentru care inculpatul a fost condamnat anterior, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă, pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată, pentru comiterea infracţiunii de delapidare. Judecătorii au dispus ca inculpatul Boraciu Ion să execute pedeapsa cea mai grea de 8 ani închisoare la care se adăugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite (3 ani, 2 ani, 7 ani, 1 an şi 6 luni, 6 ani, 3 ani şi 6 luni, 2 ani, 4 ani şi 2 ani), respectiv 10 ani şi 4 luni, în final urmând să execute pedeapsa rezultantă de 18 ani şi 4 luni închisoare.

Adevărul amintește că Ion Boraciu a fost condamnat definitiv și în dosarul de corupție al magistratului Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, judecătorul Stan Mustaţă, împreună cu Boraciu, a constituit un grup infracţional organizat, ce era era sprijinit de grefierul Mariana Curea şi „avea scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, pentru a fi obţinute beneficii materiale”. În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupării au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Pe baza acestor informaţii, membrii reţelei urmăreau să identifice şi să contacteze persoane dispuse să dea mită sau să cumpere influenţa judecătorului Stan Mustață, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile.

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie