Un colonel, fost șef al Jandarmeriei Maramureș, găsit vinovat de tentativă la agresiune sexuală

Exclusivitate

Miercuri, 8 noiembrie, Tribunalul Militar Cluj-Napoca l-a găsit pe colonelul Petru Marcel Florișteanu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Maramureș, vinovat de săvârșirea infracțiunii de tentativă la agresiune sexuală. El a fost  condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. În temeiul art. 67 alin. 1 şi 2 C.p. instanța a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, C.p. şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 3 ani, pedeapsă ce se va executa în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. b C.P. Inculpatul va fi obligat la următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Maramureş, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Judecătorul a mai dispus ca inculpatul să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, fostul șef al IJJ Maramureș este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria mun. Baia Mare, jud. Maramureş sau la I.S.J. Maramureş (Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş).

În baza art. 7 alin. (1) din Legea nr. 76/08.04.2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J.), instanța a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilului său genetic în S.N.D.G.J.  Instanța militară a mai hotărât menţinerea în continuare a măsurii preventive a controlului judiciar ce a fost luată faţă de inculpat.

Pe de altă parte, judecătorul a admis acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă şi l-a obligat pe inculpat la plata către aceasta a sumei de 5.000 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii) cu titlu de daune morale, precum și a sumei de 11.120 lei, reprezentând cheltuielile judiciare (plata onorariului avocaţial 10.000 lei şi cheltuielile de transport 1120 lei). În fine, inculpatul va fi obligat să achite  cheltuieli judiciare avansate de stat în sumă de 10.000 lei. Soluția Tribunalului Militar Cluj-Napoca nu este definitivă și poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare la Curtea Militară de Apel.

După cum a relatat aici Libertatea, fostul șef al Jandarmeriei Maramureș este acuzat că a hărțuit o subalternă plutonier, pe care a prins-o de mijloc și a încercat să o sărute. Apoi a umilit-o pentru că îi respingea avansurile. Câteva zile mai târziu de la incident, după ce s-a gândit bine cum să procedeze fiindu-i jenă să-i povestească soțului său, femeia-plutonier a intrat în biroul șefului, cu telefonul pornit pe înregistrare. Mai multe detalii, în articolul Libertatea.

spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie