Justnews.ro

La începutul acestui an, doi angajați ai A.N.A.F. – Direcția Regionala Antifraudă Fiscală București, Boiță Bogdan și Ciucă Costin Ștefăniță, au pretins şi primit împreună de la reprezentanții a 3 societăți comerciale suma totală de 47.000 lei, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu aplica sigilii asupra bunurilor celor 3 firme, în timpul derulării unor controale operative şi inopinate la acestea, în complexul comercial Dragonul Roșu. Cei doi ar fi trebuit să dispună suspendarea activității celor 3 societăți din cauza unor nereguli constatate în urma controalelor fiscale. O sumă de 15.000 lei a fost remisă celor doi inspectori antifraudă în data de 11 februarie 2022, când s-a procedat la organizarea flagrantului. .Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi inspectori ANAF au recunoscut comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

  • Ciucă Costin Ștefăniță – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi,
  • Boiță Bogdan – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

De asemenea, unul dintre cei 3 administratori ai firmelor controlate, cetățeanul chinez Ni Zhiwen, a recunoscut infracțiunea de dare de mită și a acceptat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. În iulie anul acesta, acordul a fost trimis Tribunalului Ilfov, unde judecătorii au confirmat pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. de art. 290 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.  Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii aplicate inculpatului Ni Zhiwen, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a sentinţei.  Pe durata termenului de supraveghere stabilit, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta;
  • să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
  • să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei, precum şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • să comunice schimbarea locului de muncă;
  • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Impune inculpatului executarea obligaţiei de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel București a pronunțat soluția definitivă în acest caz:

  • Solutia pe scurt: Decizia penală nr. 1447/A din data de 15.11.2022 – În baza art.488 alin.4 lit.b C.proc.pen. admite apelul declarat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE şi JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE împotriva sentinţei penale nr.129/18.07.2022 pronunţate de Tribunalul Ilfov – Secţia Penală, în dosarul nr.1727/93/2022. Desființează în parte sentința penală apelată și, rejudecând: În baza art.93 alin.3 C.pen. şi art.404 alin.2 C.proc.pen. impune condamnatul NI ZHIWEN ca pe durata termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile în cadrul SC Ecosal Serv Dobroiești SRL sau în Policlinicii Pantelimon, jud. Ilfov, în măsura în care starea de sănătate îi va permite. Menține restul dispozițiilor sentinței penale apelate. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțată astăzi, 15.11.2022, prin punerea soluției la dispoziția procurorului și inculpatului prin mijlocirea grefei instanței.

Alte articole