„Mai bine să scape 99 de vinovaţi, decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat”, spunea Leopold Bloom în fabulosul roman Ulise al irlandezului James Joyce. Așa a judecat probabil și instanța Curții de Apel București, care a pronunțat marți, 23 februarie, hotărârea definitivă prin care l-a achitat pe inculpatul Eftimie Iulian pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prevăzută de art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 41 alin. 1 Cod penal.
Anterior, Eftimie Iulian a fost găsit vinovat de Judecătoria Călărași, primind o pedeapsă de 1 an închisoare. Numai că această pedeapsă s-a adăugat la restul rămas de executat de 1.054 zile din pedeapsa de 10 ani şi 4 luni aplicată prin sentința penală 1268/31.03.2014 emisă de Judecătoria Medgidia, rămasă definitivă prin Decizia Penală nr. 557/27.08.2014 a Tribunalului Constanţa. Eftimie Iulian urma, astfel, să execute în regim de detenţie în total 3 ani, 9 luni şi 4 zile de închisoare.
Prins băut la volan
În data de 06.10.2017, la miezul nopții, Eftimie Iulian conducea autoturismul personal, în care se aflau 3 prieteni ai săi, marca Vauxhall (Opel) Astra, pe DN-3B, din direcția Călărași-Fetești, spre un magazin alimentar non-stop, pentru a cumpăra bere și mici. Un echipaj din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Modelu, aflat în misiune de patrulare, a oprit autovehiculul, iar la controlul documentelor, a remarcat că șoferul, Eftimie Iulian, emana halenă alcoolică. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat o valoare de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul de Urgență Județean Călărași, unde i-au fost recoltate două probe de sânge, în vederea determinării alcoolemiei. S-a stabilit astfel că șoferul a avut o alcoolemie de 0,85 g %o la prima probă și o alcoolemie de 0,70 g %o la proba a doua.
A recunoscut fapta, dar a contestat valoarea alcoolemiei
Inculpatul nu a fost audiat în cauză, întrucât era plecat din țară în Marea Britanie, astfel că a fost efectuată procedura în lipsă. Potrivit rolii.ro, la proces, avocatul inculpatului, Magdalena Ghioca de la Baroul Călărași, a arătat că acesta recunoaște fapta, însă contestă valoarea alcoolemiei. În 15.10.2019 instanța a solicitat Institutului Național de Medicină Legală (INML) Mina Minovici din București să efectueze o expertiză. În data de 05.12.2019, INML București a comunicat instanței raportul de expertiză efectuat în cauză. Astfel, pe baza metodologiei de lucru și corelând datele ce au reieșit din documentația înaintată, Comisia de calcul retroactiv al alcoolemiei a apreciat, în cazul lui Eftimie Iulian, următoarele: conform metodologiei, calculul retroactiv al alcoolemiei se poate efectua numai dacă consumul a încetat cu cel puțin 90 minute înaintea evenimentului rutier în cazul consumului pe mâncate sau cu 45 minute în cazul consumului pe nemâncate; în condițiile în care datele privind ora sfârșitului consumului, cantității reale de băuturi alcoolice și tăria acestora sunt aproximative și având în vedere valorile alcoolemiilor stabilite la analiză, se poate doar estima că la ora evenimentului rutier (01.30), alcoolemia lui Eftimie Iulian era situată în jurul valorii de 0,80 g%o, fără a se putea face aprecieri concrete asupra valorii acesteia — sub sau peste această concentrație.
Cum a judecat instanța din Călărași
Considerând că raportul de expertiză medico-legală nu conținea nicio concluzie edificatoare, concretă, aprecierile din cuprinsul acestuia fiind evazive, instanța a considerat că, deși inculpatul se afla în faza de eliminare a alcoolului la ora 02:10, acesta avea totuși o alcoolemie egală cu cea de la acel moment și la ora 00:30, când a fost oprit în trafic de polițiști, respectiv 0,85 g %o. În concluzie, instanța a considerat că sancționarea penală a inculpatului se impune, întrucât concentrația de alcool pur în sânge cu care a fost depistat acesta, respectiv 0,85 g %o, depășește limita prevăzută de lege pentru ca fapta să constituie infracțiune, respectiv 0.80 g %o, starea de ebrietate în care se afla acesta fiind, în opinia judecătorilor, una destul de avansată. Prin urmare, instanța din Călărași a considerat că aplicarea unei sancțiuni cu închisoarea orientată spre minimul special prevăzut de lege (1 an închisoare) este îndestulătoare.
Numai că acea condamnare de 1 an închisoare se adăuga la cei aproape 3 ani cât mai avea de ispășit Eftimie Iulian. Norocul acestuia a fost că instanța Curții de Apel București a preferat să meargă pe principiul In dubio pro reo…