Un bucureștean, condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a lovit cu mașina, cu intenție, un stol de porumbei, omorând 22 dintre ei

Exclusivitate

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti la data de 05.03.2024, inculpatul XXX a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere a animalelor, cu intenţie, fără drept, prev. de art. 25 al. 3 lit. a din Legea 205/2004. Inculpatul este un bărbat în vârsta de 36 de ani, căsătorit, cu un copil minor în întreținere, absolvent de studii superioare, de profesie expert comunicare și marketing.

Potrivit actului de sesizare a instanței, consemnat de rejust.ro, la data de 5.06.2023, ora 18:11, un autoturism Skoda de culoare neagră intra în parcarea unui magazin Mega Image din Capitală, în care se aflau mai mulți porumbei, ce erau hrănite de o persoană. La un moment dat, camerele de supraveghere ale magazinului au surprins următoarea scenă: autoturismul Skoda demarează în trombă, îndreptându-se spre porumbeii care ciuguleau boabele de grâu aruncate de persoana menționată; mașina intră apoi în plin în stolul de porumbei, observându-se imediat multe pene împrăștiate din cauza impactului; ulterior au fost numărate 22 de cadavre de porumbei, care prezentau organele interne eviscerate, poli-traumatisme, o stare de aplatizare vizibilă, după cum a consemnat medicul specialist veterinar la momentul întocmirii procesului-verbal, la aproximativ 2 ore de la incident.

Audiat ulterior, autorul măcelului a declarat că nu a urmărit lovirea porumbeilor, ci că ar fi urmărit să parcheze autoturismul și că, de obicei, porumbeii se fereau atunci când se îndrepta cu mașina către ei. Mai târziu, în fața instanței, inculpatul a declarat următoarele: recunoaște în totalitate fapta pentru care a fost trimis în judecată, aşa cum aceasta a fost reţinută şi descrisă în rechizitoriu; cunoaşte probatoriul administrat la urmărirea penală; nu contestă probele administrate la urmărirea penală. Judecătorul a remarcat că, prin modalitatea de comitere, infracțiunea era de natură să pună în pericol și alte persoane sau bunuri, acțiunea desfășurându-se într-o parcare în care se aflau și alte autoturisme, fiind prezentă și persoana care hrănea porumbeii la acel moment. În opinia instanței, scopul urmărit de inculpat a fost acela de a ucide porumbeii aflați în parcare, pe fondul disconfortului creat de păsările care produc mizerie în acea zonă.

Instanța a încuviințat cererea inculpatului ca judecata să aibă loc în procedura simplificată, doar pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, ceea ce relevă faptul că acesta și-a asumat responsabilitatea pentru fapta săvârșită. Astfel, conform art. 25 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 205/2004, pedeapsa pentru infracțiunea de ucidere a animalelor, cu intenție, fără drept era închisoarea de la 2 la 7 ani, dar, întrucât judecata s-a desfășurat în procedura recunoașterii învinuirii, instanța va acorda inculpatului beneficiul prevăzut de art. 396 alin. (10) C. proc. pen., urmând să aibă în vedere limitele pedepsei închisorii reduse cu o treime, respectiv de la 1 an și 4 luni la 4 ani și 8 luni. În consecință, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 1 an și 6 luni, dar instanţa a decis să amâne aplicarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Sectorului 3 Bucureşti sau în cadrul Administraţiei Domeniului Public Bucureşti – Sector 3. Inculpatul va trebui să mai respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Având în vedere natura şi gravitatea faptei pentru care inculpatul va fi condamnat, respectiv ucidere a unui număr semnificativ de porumbei, şi apreciind că autoturismul folosit de inculpat a avut o contribuție determinantă la săvârșirea infracțiunii, întrucât fără utilizarea acestuia de către inculpat nu ar fi fost în mod evident posibilă uciderea unui număr atât de mare de porumbei, instanţa a mai dispus confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, a sumei de 10.000 de lei de la inculpat. Sentința Judecătoriei Sector 3 a rămas definitivă, prin decizia penală luată săptămâna trecută de un complet de judecători ai Secției a II-a Penale de la Curtea de Apel București. 

spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie