Sentință definitivă / Un bloc de 4 etaje, situat în apropiere de Piața Victoriei, va fi demolat fiindcă a fost construit, cu documente falsificate, într-o zonă protejată

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat marți, 25 ianuarie, sentința definitivă într-un proces în care au fost trimise în judecată mai multe persoane fizice și juridice pentru comiterea în principal a infracțiunii de executare fără autorizaţie de construire a lucrărilor. Este vorba de 2 persoane juridice – SC Sam Development, Investment&Constructions SRL și S.C. MC ARTHUR&ASSOCIATES SRL – și 7 persoane fizice, care au construit, cu documente falsificate, un bloc cu subsol, parter 3 etaje și un etaj 4 retras, pe un teren amplasat în București, în apropiere de Piața Victoriei, pe strada Puțul de Piatră nr.5A.

Faptele

Potrivit rechizitoriului, consemnat de rolii.ro, administratorul firmei SC Sam Development, Investment & Constructions SRL a semnat un contract cu proprietarul imobilului, prin care s-a angajat la obținerea autorizațiilor de construire și demolare, obținerea documentelor pentru recepția clădirii, a avizului de la ISC și a avizului de la Ministerul Culturii privind monumentele istorice.  În perioada august-septembrie 2015, în executarea contractului de prestării servicii, administratorul SC Sam Development, Investment & Constructions SRL a falsificat mai multe înscrisuri oficiale din documentația tehnică și de urbanism aferentă execuției unor lucrări de desființare și construire a imobilului, prin contrafacerea scrierii și subscrierii, respectiv acordul pentru intervenții asupra construcțiilor existente, autorizația de desființare și autorizația de construire, în scopul construirii imobilului menționat, cu regim de înălțime S+P+3P+4ER.

În perioada octombrie – decembrie 2015, au început lucrările de demolare a vechilor construcții și apoi de construire a noului imobil, cunoscându-se faptul că nu exista o autorizație de autorizație de construire valabilă, imobilul fiind amplasat în zona de protecție a monumentului istoric din București, strada Puțul de Piatră nr. 5, sector l. După momentul începerii lucrărilor de construire, polițiștii locali din cadrul Direcției Control Disciplină în Construcții au efectuat mai multe controale la șantier, comunicând beneficiarilor că „autorizația de construire nu poate fi luată în considerație deoarece nu a fost emisă de către o instituție al cărei antet apare, în cazul de față Primăria Municipiului București și că respectiva autorizație de construire reprezintă un fals.” În consecință, dezvoltatorul și constructorul au solicitat apoi emiterea unui certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate, însă cererea nu le-a fost admisă, fiindu-le comunicat faptul că la data de 30.10.2015 au fost sesizate organele de urmărire penală.

Pedepsele

În 24 noiembrie 2020, instanța de fond, Judecătoria Sectorului 1, a pronunțat sentința în acest dosar. Două persoane fizice au primit pedepse cu închisoarea, cu suspendarea executării pedepsei, alte 2 au primit pedepse cu amendă penală, iar în cazul celorlate 3 instanța a dispus renunţarea la pedeapsa penală și aplicarea doar a unui avertisment. Cele două persoane juridice acuzate – S.C. Sam Development, Investment & Constructions SRL și S.C. MC ARTHUR&ASSOCIATES SRL – au fost amendate cu 200.000 lei și respectiv 100.000 lei.

Zilele trecute, Curtea de Apel București a pronunțat soluția definitivă: amenda penală de 200.000 lei a fost redusă la 100.000 lei, dar în schimb, cele 3 persoane cărora prima instanță le-a aplicat doar un avertisment, au primit o condamnare de 6 luni închisoare, cu suspendare.

Totodată judecătorii au hotărât desființarea în totalitate, într-un termen de 6 luni calculat de la data pronunțării deciziei penale, a construcţiei situate în Bucureşti, str. Puţul de Piatră nr. 5A, edificată în mod nelegal, iar costurile desfiinţării urmează a fi suportate de inculpaţi în solidar. În caz de nerespectare a termenului de 6 luni măsurile de desființare dispuse de instanţă se vor duce la îndeplinire prin grija Primarului General al municipiului București, cu sprijinul organelor de poliţie, cheltuielile urmând să fie suportate de către inculpați în solidar.

foto: google.ro/maps

spot_img

Articole recente

Cum a fost obligată Administrația Străzilor să achite despăgubirea plătită de asigurator unui șofer, care și-a avariat anvelopele mașinii într-o gură de canal din...

Pretențiile Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București, la data de 14.04.2022, reclamanta SC OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP...

Mai multe articole din aceeași categorie