Curtea de Apel București a decis zilele trecute să-i dea dreptate avocatului bucureștean Radu Ștefan Cernov, care a chemat în judecată compania de transport a energiei electrice Transelectrica, pretinzându-i o sumă importantă de bani:
- Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că: Admite în parte cererea. Obligă pârâta să plătească reclamantului : – suma de 1.097.260,61 lei reprezentând contravaloarea netă a componentei variabile a remuneraţiei (valoare OAVT aferentă certificatelor nr. 39540/13.11.2014 şi nr. 39743/17.11.2014) cuvenite potrivit contractului de mandat C418/13.11.2014; – dobânda legală penalizatoare aferentă debitului principal datorat, calculată de la data 16.11.2016 cât priveşte suma de 737.668,61 lei şi de la data de 16.11.2017 cât priveşte suma de 359.592 lei, până la plata efectivă a debitului. Obligă pârâta să plătească reclamantului cheltuieli de judecată în cuantum de 26.654,88 lei reprezentând taxă de timbru aferentă soluţionării fondului şi apelului. Obligă reclamantul să plătească pârâtei cheltuieli de judecată în cuantum de 7.242 lei reprezentând taxă de timbru aferentă soluţionării recursului. Compensează în parte cheltuielile de judecată, urmând ca pârâta să plătească reclamantului suma de 19.412,88 lei. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti- secţia a VI-a civilă. Pronunţată în şedinţă publică azi,12.01.2023.
Radu Ștefan Cernov menționase în motivarea cererii de chemare în judecată, consemnată de rolii.ro, că în data de 9 mai 2014 a fost numit în calitate de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere al companiei Transelectrica S.A, prilej cu care s-a încheiat un contract de mandat. Conform contractului, în calitatea de membru al Consiliului de supraveghere, Radu Ștefan Cernov a supravegheat operațiunile de management efectuate de Directoratul companiei, precum și buna funcționare a activității acestuia. În considerarea activității prestate, Transelectrica, în calitate de mandant, avea obligația de a plăti toate drepturile bănești datorate mandatarului, respectiv o remunerație fixă lunară stabilită de adunarea generală a acționarilor și o componentă variabilă a remunerației, astfel:
- > pentru îndeplinirea cumulativă a indicatorilor de performanță „Timp mediu de întrerupere”, „EBITDA” și „Total investiții” asumați prin Planul de administrare pentru fiecare an de mandate,
- > un bonus de performanță în funcție de rentabilitatea acțiunilor Transelectrica,
- > un bonus colectiv de performanță suplimentară pentru depășirea valorii indicatorului de performanță EBITDA asumată prin Planul de administrare, condiționat de îndeplinirea indicatorului „Total investiții” asumat prin același Plan.
Cine este Radu Ștefan Cernov
Radu Ștefan Cernov este unul dintre avocații care au contribuit la derularea contractelor de asistenţă juridică prestate de SCA Şova şi Asociaţii în perioada 2007- 2008 pentru Complexele Energetice Turceni şi Rovinari și care au ajuns în atenţia DNA în 2011, după o sesizare a ANAF. Publicația Jurnalul.ro scrie că ulterior Radu Cernov, care de altfel era partener în casa de avocatură SCA Şova şi Asociaţii, muncind „cot la cot” cu Victor Ponta şi Dan Şova în derularea acelor contracte, a devenit martor al procurorilor DNA. Mai târziu, avocatul bucureștean s-a regăsit o vreme în consiliile de administraţie ale unor mari companii de stat, precum Metrorex, Romatsa, Telecomunicaţii CFR, ARR, Transelectrica, CNADNR, CFR sau Transgaz.
Radu Ștefan Cernov a avut calitatea de membru provizoriu al Consiliului de supraveghere al companiei Transelectrica S.A în perioada mai 2014 – decembrie 2015, potrivit profilului său Linkedin. Mai multe informatii despre Radu Cernov aici și aici.