Un angrosist de legume-fructe a încasat 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, după ce a fost achitat în primă instanță pentru că fapta s-ar fi prescris

Exclusivitate

Turcul Berger Cem se ocupa cu comerțul engros de legume-fructe. A ajuns în atenţia autorităţilor pentru că ar fi dezvoltat o amplă rețea de evaziune fiscală la engrosul de legume-fructe din Voluntari, folosindu-se de interpuși din Macedonia și din România. Potrivit Riseproject, Berge Cem ar fi fost implicat, de-a lungul anilor, în șase companii din București și din Ilfov; în unele dintre ele, turcul a fost asociat cu alți conaționali de-ai săi din regiunea Hatay, aproape de granița cu Siria, zonă de unde au venit în România sute de afaceriști turci implicați în afaceri cu legume-fructe și în urma cărora au lăsat datorii de sute de milioane de euro.

„I se imputa faptul că ar fi omis să înregistreze în evidenţele contabile anumite activităţi comerciale pentru care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către stat, respectiv că n-ar fi trecut în contabilitate toate activităţile comerciale sau că le-ar fi trecut diminuat”, declara în 2012 Ziarului Financiar Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române, care îl reprezenta pe turc în faţa autorităţilor române, în calitate de avocat.

Achitat de judecătorul implicat în scandalul filajului din februarie 2020

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov din data de 13 iulie 2016, s-a dispus trimiterea în judecată a afaceristului turc, alături de femeie, Mustăreață Ancuța-Georgeta, cea care ținea contabilitatea primară a firmei încă de la înființarea acesteia. Acuzațiile erau de evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, în cazul lui Berger Cem și de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, în cazul lui Mustăreață Ancuța-Georgeta.

În data de 28 noiembrie 2018, judecătorul Răzvan Păștilă (una dintre cele 4 persoane filate la ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu) de la Tribunalul Ilfov a pronunțat sentința în acest caz:

  • Soluția pe scurt: În baza art. 396 alin 6 Cpp rap. la art. 16 alin 1 lit. f Cpp încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Berger Cem, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, prev. de art. 9 alin 1 lit. b din Legea 241/2005 cu aplicarea art. 9 alin 2 din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin 1 Cod Penal şi cu aplicarea art. 5 Cod Penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. 2. În baza art. 396 alin 6 Cpp rap. la art. 16 alin 1 lit. f Cpp încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Mustăreaţă Ancuţa – Georgeta, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi agravată, prev. de art. 48 Cod Penal rap. la art. 9 alin 1 lit. b din Legea 241/2005 cu aplicarea art. 9 alin 2 din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin 1 Cod Penal şi cu aplicarea art. 5 Cod Penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE BUCUREŞTI şi, în consecinţă: Obligă inculpaţii în solidar la plata către partea civilă a sumei de 1.207.715,54 lei, reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat, sumă la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, obligaţii ce se vor calcula în conformitate cu legislaţia fiscală, acestea fiind datorate de la data când obligaţia a devenit scadentă şi până la data plăţii efective. Menţine sechestrul asigurator dispus prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov din data de 26.05.2016 asupra apartamentului (date), proprietatea inculpatei Mustăreaţă Ancuţa – Georgeta. Dispune înfiinţarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare ale inculpaţilor Berger Cem şi Mustăreaţă Ancuţa – Georgeta până la concurenţa sumei constituind prejudiciu cauzat bugetului de stat. În baza art. 275 alin 3 Cod pr. pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 28.11.2018.
    Document: Hotarâre  371/2018  28.11.2018

Judecătorul Răzvan Păștilă și-a argumentat soluția, apreciind că, „raportat la fapta de evaziune fiscală în formă agravată, respectiv la fapta de complicitate la evaziune fiscală în formă agravată,  prescripția răspunderii penale a început să curgă de la data de 25.09.2009 ( data săvârșirii ultimului act material al infracțiunii, dată la care administratotul a depus declarația privind tranzacțiile intracomunitare aferente trimestrului II din 2009) și s-a împlinit în termen de 8 ani, respectiv la data de 25.09.2017″.

Condamnați definitiv săptămîna trecută

În data de 27 ianuarie 2021, Curtea de Apel București a pronunțat hotărârea definitivă în acest caz: a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov și a desființat, în parte, sentinţa penală apelată, numai pe latură penală.

Astfel, inculpatul BERGER CEM a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată. În temeiul art.65 alin.2 din Codul penal 1969, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b şi lit.c din acelaşi cod (de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa, în drept sau în fapt, funcţia de administrator al unei societăţi comerciale), pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

Inculpata MUSTĂREAŢĂ ANCUŢA-GEORGETA  a fost condamnată la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, dar s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe un termen de încercare de 5 ani, care se socoteşte de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Soluția instanței poate fi vizualizată aici.

Berger Cem și Mustăreață Ancuța-Georgeta sunt implicați și într-un alt dosar de evaziune fiscală, aflat tot pe rolul Tribunalului Ilfov. Instanța a fost sesizată de procurori în decembrie 2016. Următorul termen a fost fixat pentru vineri, 5 februarie 2021.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie