Un alt proces contra ANAF, având ca miză aproape 9 milioane de lei, câștigat de proprietarul fostei platforme IMGB

Exclusivitate

În toamna anului 2021, reclamanta SIF 1 IMGB SA – fostă DOOSAN IMGB SA, a chemat în judecată ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor și Administraţia Sector 4 a Finanţelor Publice, prin DGRFP Bucureşti, solicitând restituirea sumei de 9.833.065 lei, ce reprezenta TVA suplimentar de plată, aferentă deciziei de impunere nr. F-MC 86/24.03.2021.

După mai multe termene de judecată și redactarea unui raport de expertiză fiscală, instanța de fond – Curtea de Apel București – a pronunțat recent o primă soluție în acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Admite excepţia lipsei calităii procesuale pasive invocată de pârâta Administraţia Sector 4 a Finanţelor Publice, prin DGRFP Bucureşti. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, formulată în contradictoriu cu pârâta Administraţia Sector 4 a Finanţelor Publice, prin DGRFP Bucureşti, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii, invocată de pârâta DGAMC. Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte Decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 260/08.09.2021 emisă de ANAF-DGSC, numai în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca neîntemeiată a contestaţiei pentru suma de 8.977.246 lei reprezentând TVA stabilit suplimentar de plată. Anulează Decizia de impunere nr. F-MC 86/24.03.2021 şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F-MC 54/24.03.2021 emise de DGAMC, în ceea ce priveşte TVA suplimentar de plată stabilit în sarcina reclamantei în sumă de 8.977.246 lei. Obligă pârâta Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili să plătească reclamantei suma de 8.650.752 lei reprezentând TVA aferentă deciziei de impunere nr. F-MC 86/24.03.2021. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Constată că reclamanta a solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la CAB-Secţia a IX-a. Pronunţată astăzi, 27.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.

SIF 1 IMGB SA – fostă DOOSAN IMGB SA nu se află la prima dispută în instanță cu ANAF. Despre un alt litigiu, câștigat în primă instanță tot de SIF 1 IMGB SA – fostă DOOSAN IMGB SA, Justnews a relatat aici.

Cine este SIF 1 IMGB SA

SIF 1 este Societatea de Investiţii Financiare BanatCrişana SA (SIF Banat-Crişana), care a preluat compania Doosan IMGB SA, cea care deţinea cea mai mare parte din terenul fostei platforme IMGB, ce cuprindea fabrici precum IMGB, FECNE, General Turbo, Romenergo Mecanica sau Vulcan.  Potrivit Ziarului Financiar, SIF Banat Crişana (SIF1) a plătit 158,4 milioane de lei în toamna anului 2020 pentru achiziţia a 99,9% din platforma industrială IMGB, cel mai puternic constructor de echipamente complexe din România din perioada comunistă, deţinută din 2006 de coreenii de la Doosan. Din 2006 și până în 2020,  Doosan IMGB SA înregistrase doar pierderi, iar cea mai mare cifră de afaceri a fost  întregistrată în 2011, de 400 milioane de lei.

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie