UCMR-ADA– Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor a dat în judecată Societatea Română de Televiziune (SRTV), cerând obligarea pârâtei la plata mai multor sume de bani, reprezentând daune egale cu valoarea triplului remunerațiilor legale, estimate provizoriu, a sumelor datorate de SRTV cu titlu de drepturi patrimoniale de autor, pentru comunicarea publică a operelor muzicale în cadrul seriei de spectacole denumite generic „Eurovision 2018”. În legătură cu acest litigiu, în mai 2021, Societatea Română de Televiziune a chemat în judecată 7 instituții și autorități locale (unde s-au desfășurat Selecţiile Naţionale, respectiv Semifinala și Finala Eurovision 2018), și anume Teatrul Municipal Focșani, Casa de Cultură a Municipiului Timisoara, Centrul de Cultură si Artă al Judeţului Timiș, Municipiul Turda, Municipiul Sighișoara, și ARCUB-Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, solicitând instanței admiterea cererii de chemare în garantie a autorităţilor/instituțiilor cu care a organizat și realizat programele TV „Eurovision 2018”.
Analizând cererea, instanța de fond – Tribunalul București – a constatat că, în înțelegerile încheiate de către SRTV cu chematele în garanție, se menționează că părțile sunt coorganizatori ai spectacolelor, însă obligatiile stabilite prin aceste convenții sunt clar delimitate în ceea ce privește asumarea prestațiilor, iar obligatia de obtinere a autorizatiilor prevăzute de lege pentru radiodifuzarea și comunicarea publică a operelor musicale (ce include și plata drepturilor rezultand din încheierea acestor autorizatii – licente neexclusive) a fost asumată de asemenea în mod expres de catre SRTV. Mai mult, în ceea ce priveste obținerea de la toate organismele specializate de profil implicate în gestionarea colectivă a drepturilor cuvenite din prestatia muzicală, autorilor si artistilor interpreti potrivit Legii nr.8/1996, inclusiv sumele datorate autorilor de opere musicale colectate de catre UCMR-ADA , această obligatie a fost asumată unilateral de către SRTV, astfel cum rezulta din contractele încheiate de părți.
În aceste condiții, în noiembrie 2021, Tribunalul București a respins cererea de chemare în garanție ca neintemeiată. Judecătorul a argumentat că, neexistând o obligație concurentă a chematelor în garanție de a suporta contravaloarea remunerației cuvenite autorilor de opere muzicale care să fi fost asumată prin contractele încheiate cu SRTV, nu poate fi angajată răspunderea acestora în raport cu reclamanta SRTV. Sentința a fost atacată cu apel, litigiul ajungând pe rolul Curții de Apel București care, la sfârșitul lunii februarie, a decis următoarele:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Obliga apelanta la plata catre intimata a sumei de 5.950 lei cheltuieli de judecata in apel catre intimata ARCUB-CENTRUL CULTURAL AL MUN.BUCUREŞTI. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucuresti. Pronuntata in sedinta publica, azi, 28.02.2024.