Tribunalul București admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Radu Budeanu cu DNA

Exclusivitate

Tribunalul Municipiului București a admis miercuri, 26 august, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Direcția Națională Anticorupție și patronul publicatiilor Cancan și Gândul, Radu Budeanu, în dosarul Hidrolectrica. In acest dosar,  omul de afaceri a recunoscut că a intermediat o mită de 5 milioane de dolari, pe care ar fi primit-o Elena Udrea.

Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Directia Natională Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie cu inculpatul BUDEANU RADU IOAN, pentru săvârşirea infractiunii de complicitate la cumpărare de influentă, prevăzută în art. 26 din Codul penal din 1969 rap. la art. 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000, care a făcut obiectul dosarului de urmărire penală nr. 340/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie. În baza art. 26 din Codul penal din 1969 raportat la art. 6 indice 1 din Legea nr. 78/2000 (cu modificările şi completările ulterioare, fără modificările aduse prin Legea nr. 187/2012), cu aplicarea art. 5 din Codul penal si art. 480 alin. (4) din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul BUDEANU RADU IOAN la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influentă. În baza art. art. 71 din Codul penal din 1969, interzice inculpatului drepturile prevăzute în art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a si lit. b) din Codul penal din 1969, cu titlu de pedeapsă accesorie. În baza art. 81 alin. (1) din Codul penal din 1969, suspendă conditionat executarea pedepsei de 2 ani de închisoare aplicată inculpatului, pe un termen de încercare de 4 ani, stabilit conform art. 82 alin. (1) din Codul penal din 1969. În baza art. 71 alin. (5) din Codul penal din 1969, suspendă condiţionat şi executarea pedepsei accesorii, pe acelaşi termen de încercare. În baza art. 15 alin. (2) din Legea nr. 187/2012, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 din Codul penal din 1969 referitoare la revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni pe durata termenului de încercare si asupra dispozitiilor art. 84 din Codul penal din 1969. În baza art. 485 alin. (4) raportat la art. 398 şi art. 274 alin. (1) din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 1.700 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (din care 1.500 lei din cursul urmăririi penale). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 26.08.2020.

„În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată promisiunea unui om de afaceri (Bogdan Buzăianu – n.r.) de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-şi exercite influenţa în vederea menţinerii, în parametrii deja negociaţi (preţ şi cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA”. Conform procurorilor DNA, în acelaşi context, în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, Radu Budeanu, printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziţie de omul de afaceri. In dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar jurnalistul Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă. Elena Udrea ar fi comis respectivele fapte în calitatea sa de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, au precizat procurorii DNA.

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie