Trei evazioniști sirieni au primit pedepse mult reduse la apel, pentru țepe aduse bugetului de circa 2 milioane de dolari

Exclusivitate

Trei “oameni de afaceri” sirieni au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT în vara anului 2020, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, de constituire a unui grup infracțional organizat, de contrafacere şi punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similar și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Rouchdi Mohamad, Rwechdi Yamen și Ozdemir Semih au fost implicați în perioada 2013-2019 în importuri de mărfuri din China sau Turcia, vândute parțial ”la negru” prin intermediul unor parteneri care aveau puncte de lucru în Dragonul Roșu/China Town, din zona Voluntari-Afumați. După cum menționează Ziare.com, care a consultat actul de acuzare, cei trei au efectuat un număr de 71 de importuri de mărfuri din China la un preț mult mai mic față de valoarea reală, evidențiind  în documentele contabile ale unor societăți operațiuni comerciale fictive, având ca scop sustragerea de la plata TVA datorată statului, aferent valorii reale. Ei au prejudiciat astfel bugetul de stat cu sumele de 1.902.009,91 dolari (aproximativ 6.371.000 lei la un curs mediu de 3,35 lei/USD) și 51.789,60 EURO (aproximativ 227.000 lei la un curs mediu de 4,40 lei/EURO). În scopul îngreunării eventualelor cercetări penale care să conducă la identificarea persoanei care controla în fapt persoanele juridice prin care se efectuau importurile, cei trei sirieni au înființat un lung șir de societăți comerciale pe numele unor amărâți, chiar hamali sau oameni ai străzii, care s-au trezit peste noapte administratori sau unici asociați în firme de import/export.

Cei trei sirieni, dintre care doi au mai comis în trecut fapte penale, nu au recunoscut acuzațiile procurorilor DIICOT. În septembrie 2022, cei trei au primit pedepse grele cu închisoarea: Rouchdi Mohamad – 11 ani de închisoare, Rwechdi Yamen – 10 ani de închisoare și Ozdemir Semih – 3 ani și 9 luni de închisoare. Sirienii au atacat sentința cu apel, care s-a judecat zilele trecute la Curtea de Apel București.

În cazul inculpatului Rouchdi Mohamad, instanța a decis să înceteze procesul penal cu privire la infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat și a redus pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de de evaziune fiscală în formă continuată (71 acte materiale) de la 9 ani închisoare la 6 ani închisoare. Instanța a dispus contopirea pedepselor de 6 ani închisoare şi 3 (trei) ani închisoare, ultima aplicată prin sentința penală nr. 21/F din data de 03.02.2020 pronunțată de Tribunalul Ilfov într-un alt dosar, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea 6 (şase) ani închisoare şi la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedepasă de 3 (trei) ani închisoare, respectiv sporul de 1 (un) an închisoare, Rouchdi Mohamad urmează astfel a executa în final pedeapsa rezultantă de 7 (şapte) ani închisoare în regim de detenţie.

Și în cazul inculpatului Rwechdi Yamen, instanța a decis să înceteze procesul penal cu privire la infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat și a redus pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de de evaziune fiscală în formă continuată (71 acte materiale) de la 9 ani la 6 (șase) ani de închisoare în regim de detenție.

Inculpatul Ozdemir Semih a primit pedeapsa de pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată (71 acte materiale), pedeapsa principală de 3 (trei) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de contrafacere şi punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similar și pedeapsa principală de 1 (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța a dispus contopirea pedepselor de 3 ani închisoare, 3 (trei) luni închisoare şi 1 (un) an închisoare, inculpatul urmând a executa pedeapsa cea mai grea 3 (trei) ani închisoare şi la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din cealalte pedepse. Inculpatul va executa în final pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 5 luni închisoare în regim de detenţie.

Sentința Curții de Apel București este definitivă.

 

spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie