Înalta Curte de Casație și Justiție a informat joi, 3 februarie, că, în conformitate cu prevederile Protocolului nr. 15 la Convenție, termenul pentru a sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu o plângere este redus la 4 luni, în loc de 6 luni, de la data ultimei decizii interne definitive. Acest nou termen de 4 luni a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2022 și se aplică numai în cazul plângerilor în care pronunțarea deciziei interne definitive sus-menționate a avut loc după data de 1 februarie 2022. Această modificare a termenului de introducere a cererii a fost adoptată de cele 47 state membre ale Consiliului Europei.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate fi sesizată printr-o cerere de către orice persoană fizică, orice organizaţie neguvernamentală sau de orice grup de persoane care se pretind victimă a unei încălcări de către una dintre Înaltele părţi contractante a drepturilor recunoscute în Convenţie sau în Protocoalele sale. Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne.
Pentru a fi admisibilă, cererea trebuie:
- să nu fie anonimă;
- să nu fie în mod esenţial aceeaşi cu o cerere examinată anterior de către Curte sau deja supusă unei alte instanţe internaţionale de anchetă sau de reglementare, dacă ea nu conţine fapte noi;
- să nu fie incompatibilă cu dispoziţiile Convenţiei sau ale Protocoalelor sale;
- să nu fie în mod vădit nefondată sau abuzivă.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este un tribunal internaţional care are sediul la Strasbourg. El este compus dintr-un număr de judecători egal cu cel al statelor membre ale Consiliului Europei (47), care au ratificat Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.