Surse / Procedura extrădării Alinei Bica din Italia ar putea fi foarte anevoioasă

Exclusivitate

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, ar putea sta mult și bine în Italia. Potrivit unor surse judiciare, citat de evz.ro, procedura extrădării în România ar putea dura chiar și câțiva ani. Astfel, la început autoritățile italiene vor solicita autorităților române documentele necesare extrădării, respectiv decizia de condamnare și mandatul de urmărire internațională. Apoi, Ministerul român al Justiției trebuie să trimită aceste documente către autoritățile din Italia. Va urma apoi un proces în care un judecător va putea decide extrădarea. Dacă Alina Bica va contesta o eventuală decizie favorabilă extrădării, procesul se va extinde pe o altă perioadă de timp.

Există și o schemă juridică în Italia pentru a evita sistemul penitenciar românesc. Schema este aplicată cel mai des de oamenii de afaceri. Aceștia deschid o afacere, își cumpără o casă și obțin foarte repede rezidența italiană. În baza acestui document, instanțele italiene devin instanțe de executare astfel că doar acestea pot dispune dacă persoana condamnată în România va face sau nu închisoare în Italia. Tot instanța va stabili și modul de executare a pedepsei, iar Italia este recunoscută pentru multitudinea de forme de executare a pedepselor cu închisoare. De exemplu, pedepsele până în trei ani, primite pentru fapte comise fără violență, pot fi executate la domiciliu. Simpla rezidență italiană îi poate scăpa pe mulți români de închisorile din România. Un astfel de exemplu l-a oferit Dragoș Săvulescu care trăiește, liniștit, alături de soția lui, în insula Sardinia.

Alina Bica a fost dată în urmărire internațională în 27 noiembrie 2019, după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender. Alina Bica figura pe site-ul IGPR la secţiunea „Persoane urmărite”, ea fiind depistată inițial în Costa Rica.

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie