SURSE (DOCUMENTE) / Individul arestat recent într-un dosar DNA de trafic de influență dădea de înțeles că era sprijinit de procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu

Exclusivitate

În ultima zi a anului trecut, un comunicat al DNA anunța punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat persoană fizică, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. DNA anunța astfel că, în perioada octombrie – decembrie 2020, inculpatul ar fi pretins inițial de la o persoană trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită (martor în cauză), suma de 600.000 de euro care, după mai multe „negocieri”, s-a diminuat la 400.000 de euro, plătibili în două tranșe. La data de 29 decembrie 2020, individul ar fi primit suma de 200.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În schimbul acestor bani, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților ce ar urma sa judece dosarul martorului în calea de atac a apelului și-i va determina pe aceștia să pronunțe o soluție de achitare față de acesta. Acestea au fost informațiile incluse în comunicatul DNA.

Cine era individul și pe cine urma să “ajute”

Justnews a aflat că individul reținut de DNA și pe numele căruia ulterior Tribunalul București a emis mandat de arestare se numește Eugen Holban. Prin intermediari, acesta a ajuns la o persoană de încredere a fostului politician și om de afaceri Marin Anton, care este trimis în judecată într-un dosar de corupție, care a fost instrumentat tot de DNA.

Marin Anton

Marin Anton, cel care de altfel a depus denunțul penal la DNA, este un fost deputat PNL de Giurgiu, fost membru PMP și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. El a fost trimis în judecată de DNA în ianuarie 2018 pentru luare de mită, după ce, în perioada iunie – noiembrie 2009, ar fi acceptat promisiunea şi, ulterior, ar fi primit de la reprezentantul filialei din România a companiei internaţionale care avea în executare contractul de modernizare la Aeroportul Otopeni suma totală de 22.760.654 lei (aproximativ 5,3 milioane euro), ce reprezenta un comision de 3,5% din valoarea cu care urma să se suplimenteze contractul de execuţie a lucrărilor.  Dosarul se află pe rolul Tribunalului București, Secția I Penală. 

Cum s-a dat individul drept “procurorul Eugen Păun”

În cadrul discuțiilor cu persoana de încredere (persoană interpusă) a lui Anton Marin, Eugen Holban, care la prima întâlnire s-a recomandat a fi “procurorul Eugen Păun”, a lăsat să se înțeleagă că ar putea determina pronunţarea unei soluţii de achitare în cauza penală aflată pe rolul Tribunalului București și în care este judecat fostul deputat PNL, Anton Marin.

“Procurorul Eugen Păun”, în realitate Eugen Holban, i-ar fi spus persoanei interpuse că “nu contează soluţia pe care o va da magistratul de la Tribunalul Bucureşti, că acesta poate să il condamne pe Anton şi la 100 de ani, el îi va obţine achitarea ulterior la Curtea de Apel Bucureşti”. La o altă întâlnire, premergătoare celei în care a fost organizat flagrantul, atunci când a fost chestionat în legătură cu garanțiile pe care le oferă pentru o soluție favorabilă în acest dosar, Eugen Holban ar fi declarat persoanei interpuse că relația sa ajunge până sus de tot, până la Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României. Mai mult, la discuții, “procurorul Eugen Păun” a menționat că lucrează la DIICOT. Persoanei interpuse i s-a dat de înțeles că procurorul Păun ar fi în prezent detașat de la DIICOT la Parchetul General, la cabinetul procurorului general adjunct al României, Bogdan Licu. Prima întâlnire a fost convenită în Piața Constituției, cel mai probabil cu intenția de a da de înțeles persoanei interpuse și apropiate de fostul deputat PNL că Eugen Holban, alias “procurorul Eugen Păun”, lucra într-adevăr la Parchetul General (sediul instituției este situat în imediata apropiere a Pieții Constituției).

Realitatea este că Eugen Păun, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, activează în continuare la DIICOT, potrivit celor mai recente date publicate de CSM:

Surse DNA au declarat pentru Justnews că procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, nu a fost audiat de procurorii anti-corupție în legătură cu acest dosar.

Negocierea și flagrantul

După mai multe încercări, în condițiile în care Anton Marin declarase intermediarilor că nu poate accepta tranzacția, întrucât suma solicitată este prea mare, Eugen Holban a acceptat într-un final o reducere a pretențiilor, respectiv un avans de 200.000 de euro, cât mai repede posibil, iar restul de 200.000 de euro, la finalul procesului.

Flagrantul a fost organizat pe 29 decembrie 2020. Eugen Holban a venit la întâlnirea la care urma să primească banii, însoţit de o altă persoană. Eugen Holban i-a cerut însoțitorului său să păstreze puțin timp telefonul lui și al persoanei interpuse, cu intenția de a îndepărta orice mijloc prin care s-ar fi putut înregistra discuţiile care urmau să aibă loc. După ce a fost imobilizat de procurorii DNA, Eugen Holban a declarat că s-a întâlnit cu persoana interpusă doar pentru a primi un plic cu bani, iar banii ar fi trebuit să-i dea unei alte persoane, pentru niște acte notariale.

A mai fost condamnat, pentru același gen de faptă

Eugen Holban a mai fost condamnat pentru același gen de infracțiune (trafic de influență), faptă petrecută în perioada aprilie – mai 2013. Atunci, Eugen Holban recunoscuse fapta pentru care a fost acuzat.   El a primit o condamnare de 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. Împreună cu el a mai fost condamnat un fost ofițer de poliție judiciară în cadrul I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Fraudelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Dosarul a fost instrumentat tot de DNA.   Hotărârea a rămas definitivă. În noua situație, Eugen Holban, prin avocatul său, a solicitat instanței luarea unei alte măsuri restrictive, în afara arestării preventive. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București nu a fost de acord însă cu această propunere și a decis ca, pe numele lui Eugen Holban, să fie emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, respectiv din 30 decembrie 2020 până pe 28 ianuarie 2021.

foto:cdep.ro

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie