În urmă cu o lună, în timp ce polițiștii antidrog erau mutați din clădirea de pe strada Eforie din Capitală, în biroul comisarului șef Vasile Costea, șeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), a fost descoperită aparatură de înregistrare audio-video. Dispozitivul era montat în aparatul de aer condiționat din încăpere. Aparatura a fost trimisă la Institutul Național de Expertiză Criminalistică pentru verificări.
În treacăt fie spus, comisarul Vasile Costea nu avea dreptul la acest aparat de aer condiționat. El a fost achiziționat printr un program derulat de guvernul Norvegiei, strict pentru lucrătorii din cadrul serviciilor de combatere a traficului de persoane și a polițiștilor de la Direcția de Investigații Criminale. Conducerea IGPR a fost informată de această „descoperire”.
Concursuri pentru prieteni
În altă ordine de idei, la începutul acestui an, în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) a fost susținut concursul pentru ocuparea funcției de director al serviciului antidrog. Șef de comisie a fost desemnat Vasile Costea, deși inițial trebuia să fie altcineva. Surse din instituție susțin că postul era „rezervat” pentru comisarul-șef Victor Nistor, pupilul lui Vasile Costea. Lucru care s-a și întâmplat, Victor Nistor fiind declarat admis. Ulterior, acesta a fost desemnat prin procedura păguboasă a împuternicirii, director adjunct al DCCO.
În luna februarie 2020, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat măsuri pentru combaterea infracțiunilor în rândul angajaților MAI. El a dat exemplul unui polițist antidrog de la Brigada pentru Combaterea Criminalității Organizate, care „s-a apropiat prea mult de infractori”. „Un ofițer de la combaterea criminalității organizate, despre care aveam date și suspiciuni rezonabile că s-a apropiat prea mult de infractori – și nu în sensul de a-i prinde, ci pentru a-i sprijini – a fost pus la dispoziția unității, i-a fost retras accesul la informații clasificate și va fi sesizat Parchetul”, declara atunci Marcel Vela.
Ministrul a prezentat un clip postat pe YouTube. În acest clip, ofițerul Robert Badea apare în fotografii alături de mai mulți membri ai unor clanuri interlope, între care cel al Sportivilor și gruparea Corduneanu. Robert Badea, cel despre care ministrul Vela spunea că s-a descotorosit după legături periculoase cu interlopii, este astăzi angajat la Biroul Judiciar de la Secția 25 din Capitală.
Gruparea de la Bacău
Sursele noastre mai arată că structura de putere din DCCO se bazează pe sprijinul câtorva oameni influenți care provin din zona Bacăului. Astfel, fratele lui Vasile Costea, Ioan, este șeful Brigăzii Operațiuni Speciale din Bacău. Cei doi sunt buni prieteni cu fostul şef al DIICOT, Felix Bănilă.
Asupra lor „veghează” doi magistrați din Bacău: Codruț Olaru, procuror militar și membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Oana Schmit Hăineală, fost secretar de stat al fostului ministru Florin Iordache, aspirantă la funcția de inspector la Inspecția Judiciară.
Ce este DCCO
Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) este structura specializată din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, fără personalitate juridică, cu competenţă teritorială generală în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată. Direcţia este condusă de un director și doi directori adjuncți și are în coordonare 15 brigăzi, un serviciu de combatere a criminalității organizate porturi maritime şi 27 servicii judeţene cu linii de muncă corespondente structurii centrale, corespunzătoare structurilor teritoriale ale D.I.I.C.O.T, D.N.A şi D.G.A. şi investighează infracţiunile din competenţa acestor instituţii.
Foto: http://anti-interceptare.weebly.com