Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat recent, în unanimitate, delegarea procurorului Florența Alex-Florin în funcţia de procuror şef al Biroului tehnic şi de criminalistică din cadrul Structurii centrale a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Propunerea de delegare a fost formulată de procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Oana Daniela Pâțu, şi era însoţită de acordul scris al procurorului Florenţa Alex-Florin.
Rezultate notabile pentru Alex-Florin Florența
Procuror şef al Serviciului teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Florenţa Alex-Florin are o vechime în funcţie de 14 ani şi 3 luni. Mandatul lui în fruntea DIICOT Timișoara fusese reînnoit în ședința Secției pentru procurori a CSM din 27 august 2019, pe o perioadă de 3 ani.
Publicația Pressalert.ro scrie că Alex-Florin Florența este cel care a instrumentat, printre altele, dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și pe cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița. Un alt dosar cunoscut în care a fost implicat procurorul DIICOT este cel supranumit “Motorină CFR”
Precedat în funcție de procurorul, acum pensionat, care a dat chix în două mari dosare de trafic de persoane
Funcția de șef al Biroului tehnic şi de criminalistică din cadrul Structurii centrale a DIICOT era ocupată de Olga Vrânceanu, numită prin Hotărârea 4/16.01.2018, pentru un mandat de 3 ani, care a expirat în această săptămână. Secția pentru procurori a CSM a aprobat, în ședința de marți 12 ianuarie, cererea acesteia de eliberare din funcţie, prin pensionare.
Potrivit jurnalistilor de la Libertatea, Olga Vrînceanu a fost procurorul care a dat chix în două mari dosare de trafic de persoane, amplu mediatizate în presa românească și internațională:
- “dosarul Shanghai”, care a înglobat sute de victime, multe minore, zeci de polițiști și agenți SRI care au muncit la caz, însă niciun ofițer care a protejat rețeaua mafioților chinezi n-a fost trimis în judecată în urma unui dosar, disjuns în 2006 și abandonat în 2009
- “dosarul Țăndărei”, care a presupus sute de victime minore, sute de polițiști români și britanici care au lucrat împreună, 120 de condamnați în UK și nici unul în România