Curtea de Apel București a hotărât zilele trecute, după aproape 4 ani de procese, să pună capăt disputei din justiție pe care cele 5 fiice ale Regelui Mihai o aveau cu Garda Forestieră Ploiești și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, vizând plata compensațiilor pe 2018 pentru materia lemnoasă ce nu se poate recolta din cauza restricțiilor de mediu:
- Solutia pe scurt: Respinge recursurile ca nefondate. Obligă recurenţii pârâţi să plătească intimatelor reclamante suma de 5383,06 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată azi, 10 noiembrie 2022, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
Document: Hotarâre 2737/2022 10.11.2022
Pretențiile
Procesul a debutat inițial la Tribunalul Prahova în ianuarie 2019, când fiicele Regelui Mihai – Margareta, Sofia, Elena, Maria și Irina – s-au adresat instanței cerând ca prin hotărârea ce va pronunța să dispună anularea actului administrativ nr. 7666/30.07.2018, prin care pârâta Garda Forestieră Ploiești și-a exprimat refuzul nejustificat de avizare a documentației întocmite în vederea accesării ajutoarelor de stat cuvenite pentru perioada anul 2018, cu consecința obligării acesteia la plata sumei de 1.380.633,47 lei. Suma reprezintă contravaloarea produselor de masă lemnoasă care nu se pot recolta pentru suprafața de pădure de 4.108,32 de hectare, încadrată în tipul I si tipul II de categorii funcționale, terenuri forestiere administrate în totalitate de Ocolul Silvic Azuga, cu titlu de compensații/ajutoare de stat, datorită funcțiilor de protecție stabilite de amenajamentele silvice care au determinat restricții în recoltarea de masă lemnoasă, aferente perioadei anului 2018. Reclamantele au mai solicitat plata dobânzilor fiscale calculate asupra debitului principal în cuantum de 1.380.633,47 lei, începând cu data de 29.06.2018 – data la care a depus cererea – până la plata efectivă a debitului.
Procesele
Prin Sentința civilă nr. 539/06.05.2019 pronunțată de Tribunalul Prahova a fost respinsă excepția necompetenței materiale a Tribunalului ca neîntemeiată, dar a fost admisă excepția necompetenței teritoriale a Tribunalului Prahova și declinată cauza în favoarea Tribunalului București.
În ianuarie 2021, instanța de fond – Tribunalul București – pronunță soluția, favorabilă fiicelor Regelui Mihai:
- Soluția pe scurt: Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocate de către pârâta prin întâmpinare. Respinge ca neîntemeiată excepţia inadmisibilităţii acţiunii invocată de către pârâtă prin întâmpinare. Admite acţiunea. Anulează Adresa nr. 7666/30.07.2018 emisă de Garda Forestieră Ploieşti Obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamanţi a sumei de 1.380.633,47 lei reprezentând contravaloarea produselor de masă lemnoasă pe anul 2018, precum şi la plata dobânzii legale de la data de 30.07.2018 până la data plăţii efective. Obligă pârâţii la plata către reclamanţi a sumei de 5.391,67 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxă judiciară de timbru în cuantum de 250 lei, precum şi cheltuieli de deplasare şi onorariu avocat în cuantum de 5.141,67 lei. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 25.02.2021.
Argumentele judecătorilor
Judecătorii au respins argumentele autorităților cum că actele depuse de către reclamanți nu ar face dovada calității de proprietar (Regele Mihai decedase în 5 decembrie 2017) , iar ulterior a operat decăderea, întrucât această interpretare aduce o vătămare nejustificată reclamanților în exercitarea dreptului de proprietate, în condițiile în care este de necontestat că aceștia aveau dreptul la acordarea ajutoarelor de stat pe anul 2018, aspect rezultat din înscrisurile depuse la dosarul cauzei. În motivarea sentinței, consemnată de rolii.ro, se mai arăta că Tribunalul a constatat că era întemeiat argumentul reclamanților referitor la faptul că în cuprinsul adresei, prin care moștenitoarelor Regelui Mihai li s-a refuzat plata compensațiilor, nu este menționat motivul pentru care certificatul de legatar ( certificatul de moștenitor), depus odată cu cererea de acordare a ajutoarelor de stat, nu ar fi fost suficient pentru aprobarea acesteia.