Decanul Baroului București, Av. Dr. Aurel CIOBANU, informează avocații privind preocupările constante ale Baroului de o interacțiune modernă cu membrii săi din perspectivele privind exercitarea profesiei și a actelor administrative emise. Astfel, în eforturile sale de a optimiza procesul de emitere și de a elibera a actelor care privesc activitatea avocațială, Decanul Baroului București, Av. Dr. Aurel CIOBANU, a angajat instituția într-un amplu proces de digitalizare a prelucrării datelor și acțiunilor profesionale rezultate, prin implementarea unui sistem digital de înregistrare și soluționare a cererilor avocaților prin mijloace electronice (E-Registratura).
Acest demers va oferi posibilitatea emiterii și semnării electronice a actelor din sfera de competență a Baroului București, fapt semnalat Autorității Naționale de Administrare Fiscală. Astfel, documentele emise cu semnătură electronică calificată vor produce aceleași efecte juridice ca documentele semnate olografice, în condițiile Legii nr. 214/2024 privind utilizarea electronică, semnături temporale și prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea. Documentele semnate electronice vor purta, ca și cele pe format hârtie, antetul Baroului București, având toate elementele distinctive ale actelor administrative emise de Barou sub semnătură olografă, cunoscută deja de autoritățile publice.
- Important! Avocații vor avea posibilitatea de a-și descărca dreptul de a-și lua semnătura electronică directă din contul avocatului!
În ceea ce privește faptul că avocații folosesc în procesul înregistrării fiscale un înscris denumit „Certificat de apartenență“, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală a fost informată că dovedirea calității de avocat membru al Baroului București se realizează potrivit Legii și Statutului profesiei de avocat, prin mijloace specifice de identificare a cardului de legitimitate profesională, a verității profesionale. În consecință, avocații care se adresează organelor fiscale dețin un mijloc de identificare și prezinta acte administrative emise de organele de conducere a Baroului, necesare procedurilor fiscale specifice, fără a fi necesară dovedirea calității de membru al Baroului București printr-un alt înscris, respectiv „Certificatul de apartenență“ , înscris care nu va mai fi emis în viitor. Pentru a facilita procedurile de înregistrare fiscală și a preîntâmpina orice nelămuriri sau confuzii, Baroul București pune la dispoziție avocaților adresa înaintată Autorității Naționale de Administrare Fiscală, în scopul de a nu împovăra demersurile avocaților în vederea îndeplinirii obligațiilor lor fiscale. Detalii, aici.