SPP, chemat să răspundă civil pentru un accident mortal petrecut de Ziua României în 2019

Exclusivitate

Faptele

La data de 1 Decembrie 2019, la orele amiezii, două persoane, soț și soție, ambii purtând căști de protecție, se deplasau cu un moped (scuter), pe Bd. Aviatorilor, spre Piaţa Victoriei. În același timp, conducătorul auto Argăseală Constantin, militar activ (la data faptei) în cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), conducea autospeciala marca Mercedes Sprinter pe acelaşi bulevard şi în aceeaşi direcţie de mers. Șoferul autospecialei se afla în timpul serviciului, respectiv în executarea unei misiuni, fiind desemnat în obiectivul de pază şi protecţie însărcinat cu transportul personalului militar de la parada ocazionată de sărbătorirea Zilei Naţionale a României (1 Decembrie) către Palatul Parlamentului. La intrarea în Piaţa Victoriei, șoferul autospecialei a oprit la culoarea roşie a semaforului pe banda a II-a a sensului de mers dinspre Bd. Aviatorilor, în timp ce, pe banda I, în dreptul autospecialei conduse de SPP-ist, oprise tot la culoarea roşie a semaforului scuterul condus de soț, în spatele căruia se afla soția acestuia. Atât autospeciala, cât şi scuterul, erau primele autovehicule în coloana ce aştepta schimbarea culorii semaforului. La culoarea verde a semaforului, autovehiculele în discuţie s-au pus în mişcare, au urmat şoseaua spre dreapta şi apoi imediat stânga, cu intenţia de a intra pe Calea Victoriei.

Cei doi conducători auto şi-au păstrat iniţial benzile de circulaţie, respectiv SPP-istul se deplasa pe banda a II-a, în timp ce conducătorul scuterului se deplasa pe banda I, în paralel cu autospeciala SPP. La un moment dat însă, șoferul autospecialei a virat brusc dreapta, trecând de pe banda II pe banda I a șoselei. Pentru a evita coliziunea cu autospeciala, conducătorul scuterului a tras instinctiv dreapta de ghidon şi a frânat brusc, după care s-a dezechilibrat şi a căzut pe partea stângă. În urma căzăturii, soția acestuia a intrat în contact cu roata stânga spate a autospecialei condusă de SPP-ist, cu consecinţa distrugerii căştii de protecţie şi suferirea de către victimă a mai multor leziuni traumatice. La locul accidentului au venit imediat mai mulţi poliţişti rutieri care se aflau în zonă şi au solicitat o ambulanţă, întrucât victima sângera în zona urechii stângi. Aceasta a fost transportată la spital, unde, în pofida îngrijirilor medicale primite, a decedat o săptămână mai târziu. Accidentul de circulaţie a fost surprins de camerele de supraveghere publice instalate în Piața Victoriei, imaginile înregistrate coroborându-se cu declaraţiile celor doi conducători auto implicaţi în accident, precum şi cu cele consemnate în procesul-verbal de cercetare la faţa locului întocmit de organele de poliţie din cadrul D.G.P.M.B.- Brigada Rutieră la data de 01.12.2019.

La audierile care au avut loc ulterior, plt.maj.(rez) Argăseală Constantin a declarat următoarele: „Regret nespus că în urma accidentului pe care l-am produs un om şi-a pierdut viaţa. Îmi doresc să nu se fi întâmplat o astfel de tragedie atât pentru familia mea, cât şi pentru familia persoanei decedate. Îmi asum culpa în producerea accidentului, dar a fost cauzată de împrejurarea că nu am văzut niciun moment vehiculul pe care circula victima ca şi pasager. La momentul producerii accidentului mă aflam în executarea atribuţiilor de serviciu iar la data de 01.04.2021 am fost trecut în rezervă. Sunt de acord să prestez o muncă neremunerată în folosul comunităţii precum şi să suport cheltuielile judiciare.”

Expertiza

Potrivit Raportului de expertiză tehnică judiciară întocmit de expertul tehnic desemnat de instanță, conducătorul autospecialei a creat starea de pericol prin aceea că a trecut cu autovehiculul pe o altă bandă de circulaţie fără să se asigure că nu pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic (în cazul de faţă pe ocupanţii mopedului care veneau pe banda I). Momentul apariţiei stării de pericol a fost cel în care autospecializata a început să pătrundă pe banda I, venind de pe banda II. Din momentul apariţiei stării de pericol şi până în cel al impactului, autospecializata a parcurs o distanţă de circa 9 metri, iar mopedul o distanţă de circa 8,5 metri. Potrivit raportului de expertiză tehnică judiciară efectuată în cauză viteza medie a autospecializatei în momentele imediat premergătoare producerii accidentului a fost de circa 36 km/h. În aceleaşi momente mopedul se deplasa cu o viteză medie de circa 35 km/h. Viteza maximă teoretică a mopedului la care accidentul putea fi evitat era de circa 21 km/h. Șoferul SPP avea posibilitatea prevenirii producerii accidentului dacă, înainte de iniţierea manevrei de trecere pe o altă bandă de circulaţie, se asigura corespunzător şi din timp că nu pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic. Pentru conducătorul mopedului însă, nu ar fi existat posibilitatea tehnică de evitare a producerii accidentului chiar dacă nu cădea pe carosabil, deoarece spaţiul de care dispunea pentru decizie şi manevră a fost inferior spaţiului necesar opririi mopedului, ținând cont de viteza sa de deplasare, în limitele legale. În concluzie, căderea mopedului pe carosabil a fost determinată de manevra intempestivă de schimbare a benzii de circulaţie efectuată de șoferul autospecialei SPP, fără o asigurare prealabilă corespunzătoare.

Latura penală a procesului

Prin rechizitoriul din 06.10.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, consemnat de rejust.ro, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul plt. maj. (rez.) Argăseală Constantin, fost angajat al U.M. 0507 Bucureşti, pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă. În 20 octombrie 2022, Tribunalul Militar București l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe plt. maj. (rez.) Argăseală Constantin la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Inculpatului i-a mai fost aplicată pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a conduce pe drumurile publice vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pe o perioadă de 2 (doi) ani. În baza art.91 C.pen. instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 (doi) ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Ilfov, la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Instanța militară a mai hotărât că executarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului menţionat mai sus va începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Inculpatul a mai fost obligat la plata sumei de 7.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 5.000 lei reprezintă cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală. Soluția a fost atacată cu apel, procesul ajungând pe rolul Curții Militare de Apel.

Latura civilă

O lună mai tîrziu, în 29 noiembrie 2022, instanța militară de fond – Tribunalul Militar București – a pronunțat soluția în ce privește latura civilă disjunsă a dosarului întocmit de procurorii militari. Astfel, judecătorii au decis să respingă ca inadmisibilă acţiunea civilă pornită şi exercitată împotriva părţii responsabile civilmente Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP). Pe de altă parte, instanța a admis în parte acţiunea civilă și a obligat partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. la plata către respectiva parte civilă AAA a sumei de 250.000 lei cu titlu de daune morale, din care suma de 150.000 lei a fost achitată, urmând ca restul datorat să fie plătit actualizat în raport cu rata inflaţiei de la rămânerea definitivă a hotărârii până la data plăţii efective. De asemenea, partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. este obligată la plata către respectiva parte civilă AAA a sumei de 20.000 lei cu titlu de daune materiale, reprezentând cheltuielile ocazionate de înmormântare şi de eventuale alte obiceiuri, sumă care va fi achitată actualizată în raport cu rata inflaţiei de la rămânerea definitivă a hotărârii până la data plăţii efective. Judecătorii au mai admis în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă BBB, obligând partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. la plata către respectiva parte civilă a sumei de 350.000 lei cu titlu de daune morale, din care suma de 135.000 lei a fost achitată, urmând ca restul datorat să fie plătit actualizat în raport cu rata inflaţiei de la rămânerea definitivă a hotărârii până la data plăţii efective. De asemenea a fost admisă în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă CCC, așa că partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. va fi obligată la plata către respectiva parte civilă a sumei de 150.000 lei cu titlu de daune morale, din care suma de 135.000 lei a fost achitată, urmând ca restul datorat să fie plătit actualizat în raport cu rata inflaţiei de la rămânerea definitivă a hotărârii până la data plăţii efective. Și acţiunea civilă exercitată de partea civilă DDD a fost admisă așa că partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare Omniasig Vienna Insurance Group S.A. va fi obligată la plata către respectiva parte civilă a sumei de 300.000 lei cu titlu de daune morale, din care suma de 175.000 lei a fost achitată, urmând ca restul datorat să fie plătit actualizat în raport cu rata inflaţiei de la rămânerea definitivă a hotărârii până la data plăţii efective. Și această soluție a fost atacată cu apel, procesul ajungând de asemenea pe rolul Curții Militare de Apel.

 

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie