Organizația Sector 1 a PSD a pierdut un proces cu Biroul Electoral Central în care a încercat să blocheze validarea în funcția de primar a candidatului USR-PLUS-PNL, Clotilde Armand. Organizația PSD, apărată de avocatul Mihai Drăgan, solicitase suspendarea executării actului administrativ Hotărârea BEC nr.222/15.10.2020. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Ce prevede Hotărârea BEC nr.222/15.10.2020
Hotărârea BEC nr.222/15.10.2020 vizează publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a rezultatelor finale ale alegerilor pentru consiliile locale, consiliile judeţene, preşedinţii consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti din data de 27 septembrie 2020. Hotârârea, semnată de judecătorul George Bogdan Florescu, mai prevede, pe lângă aprobarea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a proceselor-verbale legate de alegeri, și că activitatea BEC va înceta definitiv la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Procesului-verbal final privind centralizarea pe ţară a voturilor şi constatarea rezultatului pentru alegerea PRIMARILOR și de asemenea încetarea definitivă a activităţii birourilor electorale de circumscripţie, cu două expcepții, repectiv a Biroului electoral de circumscripţie orăşenească Moldova Nouă şi a Biroului electoral de circumscripţie judeţeană Caraş-Severin.
Validată de Tribunalul București
Solicitarea PSD Sector 1 a fost înregistrată la CAB pe 23 octombrie, iar Clotilde Armand a fost validată în funcția de primar al Sectorului 1, marți, 27 octombrie, la exact o lună de la alegerile locale. Decizia a fost luată de Tribunalul București și a fost definitivă. Inițial, mandatul de primar al acesteia a fost validat în 15 octombrie de Judecătoria Sectorului 1, dar decizia magistraților a fost atacată de fostul primar Daniel Tudorache și de alți reprezentanți ai PSD.
Potrivit Hotnews, Clotilde Armand a câștigat scrutinul cu aproximativ o mie de voturi în fața primarului în exercițiu Daniel Tudorache. Mai exact, Clotilde Armand a obținut 36.455 de voturi (40,95%), iar Daniel Tudorache – 35.451 (39,82%). După ce Clotilde Armand l-a acuzat pe Tudorache de fraude la vot, PSD a atacat cu aceleași acuzații de fraudă și a cerut renumărarea voturilor sau reluarea scrutinului, solicitări respinse de birourile electorale. De asemenea, Tudorache a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.
Organizația PSD Sector 1, apărată de avocatul Mihai Drăgan
În procesul de la Curtea de Apel București în care a cerut suspendarea hotărârii BEC nr.222/15.10.2020, Organizația PSD sector 1 este reprezentată de avocatul Mihai Drăgan. El l-a reprezentat pe fostul primar Daniel Tudorache și în scandalul legat de procesul de numărare a voturilor la alegerile locale din 26 septembrie. Organizația PSD Sector 1 a fost condusă de Daniel Tudorache, care s-a autosuspendat din partid, după ce procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – au anunţat că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de acesta, la data faptelor primar, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi spălare a banilor. În prezent, organizația PSD are o conducere interimară, în frunte cu Florin Manole.
Avocatul Mihai Drăgan și SCA “Nicolescu, Zorin și asociații” sunt cei doi operatori economici cu care Poliția Locală a Sectorului 1(PLS1) a încheiat în 2019 Acordul-cadru 172/07.08.2019, cu valabilitate de 4 ani, având ca obiect prestarea de servicii de reprezentare juridică și asistență juridică de specialitate.
Publicația Buletin. de București a dezvăluit că, în ultimii doi ani, Poliția Locală Sector 1 a achitat pentru servicii juridice externalizate suma de 2.182.821 lei. În 2019 a plătit 1.200.000 de lei și a recuperat doar 1.785 lei reprezentând cheltuieli de judecată. În 2020 a recuperat 29.000 de lei, cheltuind 940.000 de lei.
Potrivit unor surse din Primăria Sectorului 1, prețul care a fost convenit între cele două părți pentru un număr estimativ de 40 ore/dosar a fost de 300 lei fără TVA/oră.
foto: facebook.com/PsdSector1