Speranța moare ultima / Sile Cămătaru folosește ultima cale extraordinară de atac în cazul celei mai recente condamnări primite

Exclusivitate

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, magistrații Curții de Apel București au respins apelul declarat de Vasile Balint, zis “Sile Cămătaru”,  împotriva sentinţei penale pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în decembrie 2019. La aproape o lună de la acea decizie, în 26.10.2020, celebrul interlop bucureștean a formulat o cerere de recurs în casație, ultima cale extraordinară de atac împotriva deciziei penale luată de magistrații Curții de Apel. Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție vor trebui astfel să stabilească mai întîi dacă admit, în principiu, cererea formulată de condamnatul Vasile Balint, aflat în prezent în Penitenciarul Rahova.

9 luni de închisoare fiindcă a încercat să introducă telefoane în penitenciar

Vasile Balint fusese condamnat la 9 luni de închisoare pentru o faptă relativ minoră, care însă s-a adăugat la un rest de 4 ani 2 luni și 19 zile de închisoare, rămas neexecutat dintr-o pedeapsă de 5 ani și 6 luni închisoare.  Vasile Balint fusese prins că, la data de 11.12.2017, între orele 22.00-23.00, la momentul introducerii sale în penitenciar în vederea executării pedepsei, a încercat introducerea în incinta închisorii a mai multor bunuri interzise în regimul de detenție. Bunurile erau ascunse în bagajele sale, respectiv, două încărcătoare de telefon mobil, disimulate într-o cutie din lemn în care se aflau piese de table, un telefon mobil marca Nokia cu cartel, disimulat într-o cutie din lemn în care se aflau piese de rummy, un telefon mobil marca GT Star și două cartele, disimulate într-o doză de suc „Lipton”.

Referitor la bunurile descoperite de lucrătorul de penitenciar în bagajele sale (interzise în incinta penitenciarului), Vasile Balint a susținut că acestea au fost plasate „de cineva” pentru a-i face rău. Instanța a reținut însă că această variantă era neverosimilă, având în vedere și modalitatea în care au fost disimulate aceste bunuri, aceasta necesitând o activitate elaborată și presupunând totodată o acțiune premeditată și de o anumită durată.

Vasile Balint, 5 ani și 6 luni pentru infracțiuni cu violență

Vasile Balint zis „Sile Cămătaru” a fost condamnat definitiv în 11.12.2017 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 5 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, într-un dosar de infracţiuni de violenţă – şantaj, cămătărie, omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Iniţial, după cum amintește Agerpres, Sile Cămătaru primise 7 ani la instanţa de fond, pedeapsă scăzută cu doi ani de ÎCCJ. În schimb, fratele său, Ion Balint zis „Nuţu Cămătaru”, a rămas cu pedeapsa de la Curtea de Apel Bucureşti – de 5 ani şi 5 luni închisoare cu executare. În acelaşi dosar, Mario Nuţu Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare.

Rise Project a contabilizat anii de pușcărie primiți de Sile Cămătaru și a făcut un portret al membrilor Clanului Cămătarilor, care, la începutul anilor 2000, deveniseră cei mai puternici interlopi din Capitală. Grupările infracționale erau specializate în infracțiuni de mare violență – șantaj, cămătarie, tentativă de omor calificat și omor deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și linistii publice, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, uz de armă letală fără drept, etc.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie