Și magistrații se pot îmbolnăvi: un judecător din Reșița a fost suspendat din funcție, în urma unei boli psihice

Exclusivitate

Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a soluționat, în cadrul ședinței din 9 aprilie 2020, o problemă extrem de delicată, ce a avut legătură cu starea de sănătate psihică a unui magistrat.

Astfel , Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcție, începând cu data de 09.04.2020, a unui judecător din cadrul Judecătoriei Reșița, în temeiul art 62 alin. (1) lit. b) și alin. (2) raportat la art 64 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia, luată în unanimitate, face referire la paragraful legislativ ce prevede că

  • Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:
  • b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător.

Iar articolul 64(1) prevede că

  • În cazul prevăzut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihică se constată printr-o expertiză de specialitate, la sesizarea preşedintelui instanţei sau a conducătorului parchetului ori a colegiilor de conducere, iar suspendarea din funcţie se dispune pe perioada recomandată de comisia medicală de specialitate, numită în condiţiile art. 14 alin. (2) lit. e).

Legea prevede în continuare că,

  • după expirarea perioadei prevăzute la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii, pe baza unei noi expertize, poate hotărî încetarea suspendării şi repunerea în funcţie a judecătorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, dacă boala este ireversibilă, propune eliberarea din funcţie potrivit legii. În perioada suspendării, judecătorului sau procurorului i se plătesc drepturile de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.

Judecătorii CSM nu au făcut public numele magistratului. Noi am obținut numele acestuia, dar nu îl vom face public, din rațiuni ușor de înțeles. La Reșița activează 15 judecători, 4 dintre ei fiind pe funcții de conducere.

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie