Și la rejudecare, magistrații mențin cuantumul daunelor morale primite de un procuror din Teleorman, trimis în judecată de DNA și ulterior achitat

Exclusivitate

În februarie 2016, procurorul Ovidiu Carmen Toma de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman și comisarul Dănuț Dobre, fost șef al Serviciului Poliției Rutiere Teleorman, au fost trimiși în judecată într-un dosar de corupție, instrumentat de procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA. Procurorul era acuzat de abuz în serviciu (două infracțiuni), favorizarea făptuitorului (patru infracțiuni) și influențarea declarațiilor. Dacă polițistul a fost în final, în ianuarie 2021, condamnat de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție la o pedeapsă de 3 ani, 7 luni și 20 de zile închisoare, procurorul a fost achitat, în baza articolului 16 alin. 1 lit. b teza I din Codul de procedura penală, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

În mai 2021, la câteva luni după pronunțarea soluției de achitare, Ovidiu Carmen Toma a chemat în judecată Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând obligarea pârâtului la plata sumei de 1.685.000 lei, reprezentând daune morale pentru perioada în care a fost, în mod nelegal, privat de libertate, respectiv, în perioadă 18.11.2015-22.06.2017, sumă ce urmează să fie actualizată cu indicele de inflaţie şi la plata daunelor moratorii sub forma dobânzii legale penalizatoare aferentă sumei reprezentând daunele morale, calculate cu trei ani anterior înregistrării acţiunii şi până la data plăţii efective a acestora de către pârât.
În iulie 2022, instanța de fond – Tribunalul Teleorman – a pronunțat prima soluție în acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte acțiunea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 150.000 lei cu titlul de daune morale, reprezentând debit principal, sumă ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflație, de la pronunțarea prezentei hotărâri până la plata efectivă. Obligă pârâtul la plata către reclamant a daunelor moratorii în cuantum egal cu dobânda legală penalizatoare aferentă debitului principal de la pronunțarea prezentei hotărâri până la plata efectivă. Ia act că reclamantul va solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu apel în 30 zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se depune la Tribunalul Teleorman. Pronunțată astăzi, 13.07.2022, și pusă la dispoziție prin mijlocirea grefei.

Soluția a fost atacată cu apel atât de către reclamant, cât și de pârât, așa că disputa ajunge pe rolul Curții de Apel București, care a decis să înjumătățească cuantumul daunelor morale acordate procurorului din Teleorman. După ce magistratul, achitat de fapte de corupție, a atacat soluția cu recurs, dosarul, judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost retrimis la instanța de apel. Recent, Curtea de Apel București a confirmat practic soluția dispusă în iunie 2023 de înjumătățire a cuantumului daunelor morale:

  • Solutia pe scurt: Respinge exceptia inadmisibilităţii apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justitie – Directia Natională Anticoruptie. Admite apelul declarat de apelantul reclamant Toma Ovidiu Carmen. Admite apelurile declarate de apelantii Statul Român prin Ministerul Finantelor Publice şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie şi Justitie – Directia Natională Anticoruptie. Schimbă în parte sentinta civilă în sensul că: Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 75.000 lei cu titlul de daune morale, reprezentând debit principal, sumă ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflatie, de la data de 18.11.2015 până la plata efectivă ( 28.11.2023). Obligă pârâtul la plata către reclamant a daunelor moratorii în cuantum egal cu dobânda legală penalizatoare aferentă debitului principal, calculată de la data de 27.05.2018 până la plata efectivă (28.11.2023). Mentine în rest sentinta civilă. Cu recurs în termen în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronuntată prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi 07.03.2025.
spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie