Soluția prin care avocatul Robert Roşu va primi daune de circa 600.000 euro, menținută la apel, fără a fi însă definitivă

Exclusivitate

Judecătorii Cătălin Axînti și Cristina Dobrescu de la Curtea de Apel București (CAB) au pronunțat săptămâna trecută soluția în  dosarul în care instanța de fond, Tribunalul București, stabilise ca avocatul Robert Roşu, închis pe nedrept, să primească daune materiale și morale consistente din partea Statului Român:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de DNA. Respinge ca nefondate apelurile declarate de reclamant și de pârâtul MFP. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 02.11.2023.

În decembrie 2022, la 7 luni de la debutul litigiului, Tribunalul București a decis să oblige pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, la plata către reclamantul Roșu Robert Mihăiță a sumei de 1.000.000 lei, daune morale, a sumei de 2.282.952 lei, daune materiale, precum şi a dobânzii legale aferente acestor sume, de la data formulării cererii de chemare în judecată, până la data plăţii efective.

Robert Roșu fusese condamnat în decembrie 2020 la 5 (cinci) ani de închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”, decizia provocând ample proteste ale unor colegi ai acestuia. El fusese acuzat de procurorii DNA că „a întocmit un raportului de „due diligence”, că a formulat notificări, memorii și că a participat la ședințele consiliului de administrație ale unui institut, precum și că ar fi influențat opinia unui consilier juridic din cadrul unei instituții care deținea terenurile ce făceau obiectul unei cereri de restituire”.

Aproape un an mai târziu, în noiembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în casaţie declarat de avocat, care a fost achitat de infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat și de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, dispunând  punerea de îndată în libertate a acestuia. Tot atunci, ÎCCJ a înlăturat dispoziţia privind obligarea lui Robert Roşu la plata sumei de 17.829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile și a înlăturat dispoziţia privind obligarea acestuia la plata cheltuielilor judiciare către stat. Judecătorii au constatat că „actele exercitate de Robert Roșu în calitatea sa de avocat, se circumscriu, esenţialmente, activităţilor pe care le desfăşoară orice avocat în exercitarea atribuţiilor conferite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat, respectiv Codul deontologic”.

Robert Roșu este avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, fondator al firmei de avocatură şi unul dintre coordonatorii departamentului de litigii şi arbitraje interne. Robert Roșu s-a specializat în drept comercial, contencios administrativ, concurenţă, dreptul muncii, proceduri de executare silită și insolvență, proprietate intelectuală, contencios fiscal. De asemenea, el a reprezentat autorităţi ale statului şi investitori străini în arbitraje comerciale interne (proceduri arbitrale ad-hoc şi arbitraj instituţionalizat).

spot_img

Articole recente

Fostul baron de Bistriţa, Ioan Oltean, mai primește o șansă de a recupera onorarii avocaţiale de circa 45.000 de euro, plătite în războiul său...

Ioan Oltean a fost parlamentar de Bistrița-Năsăud din 1990 până în 2016, iar din 1992 a condus filiala Bistrița-Năsăud...

Mai multe articole din aceeași categorie