Sentință definitivă: Vanghelie va trebui să-i plătească lui Ponta 10.000 de euro daune morale

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat definitiv zilele trecute litigiul dintre fostul premier și lider al PSD, Victor Viorel Ponta și fostul primar al Sectorului 5, Marian Daniel Vanghelie:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 2059: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamantul Ponta Victor Viorel şi de pârâtul Vanghelie Marian Daniel împotriva deciziei nr. 1386A din 7 octombrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a civilă. Respinge cererile părţilor privind acordarea cheltuielilor de judecată. Definitivă.

Anterior, în urmă cu un an, Curtea de Apel București hotărâse să reducă de 8 ori cuantumul daunelor solicitate fostului primar al Sectorului 5 de fostul premier social-democrat:

  • Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinta apelată în sensul că îl obligă pe pârâtul Vanghelie Marian Daniel să plătească reclamantului Ponta Victor Viorel suma de 10.000 Euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral. Mentine în rest sentinta apelată. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la C.A.B. – Sectia a IV-a Civilă.

La fond, care s-a judecat la Tribunalul București, instanța a dispus, în iulie 2021, următoarea soluție:

  • Admite cererea. Obligă pârâtul să achite reclamantului suma de 80.000 Euro cu titlu de despăgubiri civile pentru prejudiciul moral produs. Obligă pârâtul să publice pe cheltuiala sa într-un ziar de larg tiraj naţional hotărârea pronunţată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a V-a civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei în data de 1 iulie 2021.

Vanghelie nu s-a prezentat la proces

Prin cererea adresată în 6 iunie 2019 Tribunalului București Secția a-V-a Civilă, fostul premier solicitase obligarea fostul edil de la Sectorul 5 la plata sumei de 80.000 euro, cu titlu de daune morale. Victor Ponta l-a dat în judecată pe fostul primar al Sectorului 5, după ce acesta din urmă a declarat, într-un interviu acordat Antena 3, că ’’Victor Ponta, în fosta sa calitate de prim-ministru, le lua bani oamenilor de afaceri”, declarații ce au fost preluate ulterior în conținutul a două articole, publicate de capital.ro, cu titlul “Dezvăluiri șocante despre Victor Ponta: “Le lua banii! ” și respectiv de cotidianul.ro, cu titlul: “Șpagă de milioane de euro în sediul SRI”.

În motivarea sentinței, consemnate de rolii.ro, Tribunalul a notat că pârâtul Vanghelie Marian Daniel nu a depus întâmpinare, nu s-a prezentat în instanță și nu s-a înfățișat la interogatoriul solicitat de reclamant și încuviințat de instanță la termenul fixat pentru administrarea acestei probe (în data de 3 martie 2021), astfel că, în temeiul art. 358 Cod pr. civilă, va socoti aceste împrejurări ca o mărturisire deplină a faptelor pe care reclamantul își întemeiază pretențiile, așa cum prevede art. 348 al. 1 Cod pr. civilă.

Ponta spunea că va dona banii

După anunțarea sentinței de la fond, Ponta anunţase, într-un mesaj postat pe facebook, că va dona banii unor asociaţii şi fundaţii care se ocupă de copiii abandonaţi. „Mă bucur că în România încă se poate face dreptate – şi că sunt judecători care, aplicând legea, nu se tem să îi pună la punct pe cei care cred că tupeul, banii şi agresivitatea rezolvă totul în ţara noastră! Anunţ oficial că voi executa această sentinţă prin toate mijloacele legale şi că voi dona toţi banii astfel obţinuţi, 80.000 de euro, de la Marian Vanghelie, către asociaţiile şi fundaţiile care se ocupă de copiii abandonaţi! Va fi prima dată când banii lui Vanghelie vor ajunge la cineva care chiar are nevoie şi merită!”,  afirma Victor Ponta.

 

 

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie