Secția pentru procurori a Consiliului Superior al magistraturii va discuta, în ședința de marți, 19 ianuarie, cererea procurorului militar şef serviciu general de brigadă magistrat POPESCU GRIGORE-FLORIN, de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuarea activităţii la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
A doua încercare
Este pentru a doua oară, în ultima vreme, când Secția pentru procurori a CSM discută o solicitare formulată de şeful Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA Militar). În data de 8 decembrie 2020, Secția pentru procurori a CSM a discutat solicitarea procurorului militar Popescu Grigore Florin ca, la momentul încetării mandatului funcţiei de conducere pe care o exercită în prezent, respectiv la data de 31.01.2021, să continue activitatea la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a adus ca argumente că a fost numit la Direcţia Naţională Anticorupţie – nivel central, la data de 15.01.2014, că are o vechime în funcția de procuror de 16 ani şi 10 luni, precum şi grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și că la ultima evaluare a activităţii profesionale a fost apreciat cu calificativul „foarte bine”. El a fost numit în funcţia de procuror militar şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 31.01.2018.
Cerere respinsă, întrucât dispozițiile legale nu mai sunt în vigoare
Secţia pentru procurori a CSM a constatat faptul că la data numirii generalui de brigadă magistrat Popescu Grigore-Florin în funcţia de conducere amintită din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv la data de 31.01.2018, dispoziţiile art. 56 din Legea nr 303/2004 prevedeau că “la încetarea mandatului pentru funcţiile de conducere prevăzute la art. 53, 54 şi 55, judecătorii sau procurorii revin la instanţele sau parchetele de unde provin sau la o instanţă sau parchet unde au dreptul să funcţioneze potrivit legii”. În ceea ce priveşte aplicarea legii în timp, Secţia pentru procurori apreciază că nu există nicio raţiune pentru aplicarea legii în forma anterioară (care nu se mai află in vigoare), întrucât nu există în acest sens nicio dispoziţie tranzitorie, derogatorie, de la regula nouă.
Astfel, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus respingerea, ca inadmisibilă, a cererii formulate de generalul de brigadă magistrat Popescu Grigore-Florin de continuare a activităţii la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ţinând cont de faptul că dispoziţiile legale invocate de către solicitant nu mai sunt în vigoare.