În primăvara anului 2022, Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat, că Robert Ionuţ Chiriac, șef serviciu în cadrul Serviciului Juridic și Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Mun. Onești, Jud. Bacău, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 aprilie 2019 – 12 martie 2021, întrucât a deținut și exercitat simultan atât funcția publică de șef serviciu în cadrul Serviciului Juridic și Autoritate Tutelară al Direcției Administrației Publice din cadrul Primăriei Mun. Onești cât și funcția de administrator în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea 161/2003. art. 94, alin. (2), lit. c) și alin. (4) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „ (2) Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: c) în cadrul […] societăților reglementate de Legea nr. 31/1990.
În iunie 2022, funcționarul public băcăuan a atacat în instanța de contencios administrativ raportul de evaluare al ANI, cerând judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău anularea acestuia. În februarie 2023, instanța de fond a respins cererea ca neîntemeiată. În consecință, angajatul Primăriei Onești a atacat soluția cu recurs la instanța superioară, Înalta Curte de Casație și Justiție. Recent, judecătorii instanței supreme au pronunțat soluția definitivă în acest dosar:
- Detalii soluţie: Respinge cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene formulată de recurentul-reclamant Chiriac Robert Ionuţ, ca inadmisibilă. Respinge recursul declarat de reclamantul Chiriac Robert Ionuţ împotriva sentinţei nr. 17/2023 din 23 februarie 2023 a Curţii de Apel Bacău – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de SC Domeniu Public şi Privat Oneşti SA, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18 martie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Potrivit legislației, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (…)”. Astfel, „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.