Șeful CCIR crede că românii vor ajunge să-și petreacă vacanțele în Guineea-Bissau, una dintre cele mai sărace, instabile și violente țări de pe glob

Exclusivitate

Comunicatul CCIR:
  • „București, 23 martie 2022: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a avut, miercuri, 23 martie, o întrevedere cu ministrul turismului din Guineea-Bissau, dl. Fernando Vaz, pe agenda discuțiilor figurând subiecte legate de modalităţile de dezvoltare a relaţiilor economice şi comerciale între comunităţile de afaceri dintre cele două state. „Având în vedere faptul că atât Guineea-Bissau, cât și întreaga Coastă de Vest a Africii sunt foarte atractive din punct de vedere comercial pentru România, CCIR va media dialogul dintre autoritățile statului african și mediul de business românesc, în ceea ce privește dinamizarea schimburilor comerciale bilaterale. În acest sens, vom propune organizarea unei misiuni economice în Guineea Bissau, la care ne dorim să participe agențiile românești de turism pentru a face mai bine cunoscută această destinație publicului din România. De asemenea, pentru că Guineea-Bissau nu înseamnă numai turism, propunem și organizarea unui forum de afaceri prin intermediul căruia antreprenorii români să se informeze în mod direct cu privire la oportunitățile de afaceri din Guineea-Bissau”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban „România poate reprezenta pentru Guineea-Bissau un partener economic strategic, având în vedere multitudinea de oportunități de afaceri și investiții pe care le punem la dispoziția oamenilor de business. Turismul este cea mai importantă resursă a noastră, dar nu este și singura. Guineea Bissau este foarte atractivă pentru investitorii străini și pentru afacerile care se pot realiza în agricultură și piscicultură, având o climă propice pentru dezvoltarea acestor sectoare economice. Nu trebuie uitat și faptul că investițiile străine din Guineea–Bissau sunt scutite 10 ani de plata taxelor, fiind permis transferul integral al profitului în străinătate”, a declarat ministrul turismului din Guineea-Bissau, dl. Fernando Vaz.”
Avertismentul Wikitravel

Wikitravel.org, site ce sintetizează ghiduri turistice accesibile pentru toată lumea, a postat următorul avertisment legat de Guineea-Bissau:

AVERTISMENT: Infracțiunile violente sunt frecvente în Guineea-Bissau. Vânzători agresivi, rackeți și infractori îi iau în vizor ocazional pe străinii ce ajung pe aeroportul Bissau și în alte zone aglomerate, în special Piața Bandim din centrul capitalei. Poliția locală nu are resursele, capacitatea și pregătirea pentru a răspunde eficient la incidentele penale grave. Țara s-a confruntat cu disfuncții politice și instituționale cronice de zeci de ani și există potențialul pentru acte violente.

CIA despre Guineea-Bissau:
  • Guineea-Bissau este o țară de origine și de destinație pentru copiii supuși muncii forțate și traficului sexual
  • Importantă țară de tranzit pentru cocaina sud-americană în drum spre Europa; mediu favorabil pentru operațiunile traficanților din cauza corupției omniprezente; geografia asemănătoare arhipelagului din apropierea capitalei facilitează contrabanda de droguri
  • Guineea-Bissau este o țară foarte dependentă de agricultura de subzistență, exporturile de nuci caju și asistența financiară externă; 2 din 3 locuitori rămân sub pragul sărăciei absolute; economia se bazează în principal pe producția de nuci caju și pescuit.
  • Acces la energie electrică (procent populație):  populație totală 28% (2019); populație urbană 56% (2019)
  • Utilizatori de internet ( procent din populație): 3.93% (2019 est.)
MAE despre Guineea-Bissau:
  • Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Republica Guineea-Bissau este asigurată de Ambasada României în Senegal.
  • Deplasările în afara capitalei sunt considerate nesigure, recomandându-se evitarea călătoriilor seara. Se recomandă circulația în grupuri și cu vehicule dotate cu GPS.
  • Guineea-Bissau prezintă riscuri pentru următoarele boli: febră galbenă, hepatită, febră tifoidă.
Știre recentă ( 1 februarie 2022)  despre Guineea-Bissau:
  • Tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau. Focuri de armă trase în zona palatului guvernamental din capitală
  • Istoria Guineei-Bissau a fost marcată de 9 lovituri de stat militare, după ce ţara şi-a declarat, în 1974, independenţa faţă de Portugalia. Conflictele interne au distrus întreaga economie şi infrastructură a ţării, una dintre cele mai sărace din lume.
Întrebări fără răspuns:
  • Ce turist român ar putea fi oare interesat, în afara șefului CCIR, să ajungă într-o vacanță în Guineea-Bissau, o țară probabil frumoasă, dar foarte săracă, fără infrastructură, cu corupție endemică, cu rebeliuni militare, cu acte violente pe străzi, cu boli infecțioase, etc?
  • Ce om de afaceri român ar putea fi oare interesat, în afara șefului CCIR, să investească în Guineea Bissau, o țară foarte săracă, cu o agricultură de subsistență, cu un export bazat pe nucile caju, fără infrastructură, cu corupție endemică, cu rebeliuni militare, cu acte violente pe străzi, cu boli infecțioase, cu droguri și copii exploatați sexual, etc?

 

foto: ccir.ro

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie