Ședință tensionată, fără niciun rezultat, la Consiliul de Mediere / Conducerea a discutat despre situația celor 3.000 de mediatori sancționați pentru neplata taxelor

Exclusivitate

Consiliul de Mediere –  autoritatea competentă din România privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesia de mediator, ca profesie reglementată – s-a reunit luni, 28 septembrie, pentru a discuta despre situația celor 3.000 de mediatori sancționați pentru neplata taxei anuale datorate de aceștia pe anii trecuți.

Pe ordinea de zi a sedinței figura:

  1. Analizarea propunerilor formulate de membrii Consiliului de Mediere privind modalitatea de desfășurare a activităților Comisiilor de disciplină constituite conform Hotărârii nr. 93/16.06.2020 și adoptarea unei hotărâri în acest sens;
  2. Diverse

Potrivit unor surse din conducerea acestei organizații, ședința a fost una tensionată și s-a încheiat fără a se adopta vreo hotârâre.

Consiliul de Mediere a publicat Hotărârea nr. 126/25.08.2020 privind sancționarea disciplinară a mediatorilor care figurează cu debit restant în evidentele contabile ale Consiliului de Mediere pe data de 18 septembrie și a pus-o în aplicare în aceeași zi, modificând în mod corespunzător evidența „Tabloul mediatorilor” de pe site-ul cmediere.ro.  Astfel a fost aplicată sancțiunea suspendării din exercitarea profesiei de mediator,  pentru un termen de 6 luni, față de mediatorii care nu și-au îndeplinit obligația de plată a taxei anuale profesionale, urmând ca în cazul achitării acesteia, sancțiunea să înceteze.

În urma acestei decizii, asociația VeDem Just a decis să declanșeze procedura de anulare în Contencios a Hotărârii 126/25.08.2020 a Consiliului de Mediere pe care o consideră nelegală. VeDem Just a identificat mai multe vicii de formă și de fond care ar constitui motive de nelegalitate a acestei hotărâri: a fost dată de comisiile de disciplină în loc de Plenul Consiliului, faptele nu sunt descrise, numele persoanelor sancționate nu sunt menționate, lipsește procedura prealabilă disciplinară, privește fapte comise în urmă cu mai mult de un an când a intrat în vigoare legea ce permite sancționarea pentru neplata taxelor.

Consiliul de Mediere a încercat în ultima perioadă să instituie diverse scheme de facilități/reduceri/scutiri privitoare la plata taxelor restante cu scopul de a ajuta și impulsiona mediatorii care doresc să-și regleze situația financiară față de instituție.

foto: cmediere.ro

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie