“Secundul” lui Omar Haysam rămâne în continuare în închisoare, unde ispășește o condamnare de 10 ani

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt încercării “secundului” lui Omar Haysam de a ieși din  închisoare.

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de condamnatul Mohammad Munaf împotriva sentinţei penale nr. 104/F din 03 iunie 2021 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, în dosarul nr. 7867/4/2021. Obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat, în sumă de 313 lei, se plăteşte din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 septembrie 2021.

În iunie anul acesta, Curtea de Apel București a respins joi, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de contestatorul condamnat Mohammad Munaf (deţinut în penitenciarul Jilava în baza M.E.P.Î. nr. 160/2008 din data de 16.05.2008 emis de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în baza sentinţei penale nr. 122/24.04.2008 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, pronunţate în dosarul nr. 6595/2/2006, definitivă prin nerecurare).

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie – irakiană şi americană – a fost readus în România „din zona Orientului Mijlociu” abia în august 2015, pentru a ispăși condamnarea la 10 ani de închisoare, „SRI-ul fiind instituţia care a desfășurat atunci o acţiune amplă în colaborare cu partenerii interni şi internaţionali pentru aducerea sa în ţară”, potrivit unui articol apărut pe digi24.ro.

Mohammad Munaf  a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile.  Adevărul amintește că, la eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complice la răpire, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak. În octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

La rândul lui, Omar Hayssam, cu cetățenie română şi siriană, principalul organizator al răpirii, a fost recuperat în 2013 şi adus în țară pentru a-si ispăși condamnarea de 20 ani de închisoare pentru terorism, dată în 2007 de ICCJ. El a mai fost condamnat de instanţele din România în alte 3 dosare: 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu” și 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

spot_img

Articole recente

Liber la înscrierile pentru concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, unde sunt puse la bătaie 140 de posturi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în ședința din 12 martie 2025, organizarea concursului de admitere la...

Mai multe articole din aceeași categorie