Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat, în ședința de săptămâna trecută, Hotărârea 2439 legată de aprobarea Raportului Inspecției Judiciare nr. 22/3123 privind monitorizarea cazurilor de nerespectare a termenelor legale de redactare a hotărârilor judecătorești în anul 2022.
Concluzii și propuneri
Concluziile raportului au fost:
- Se remarcă faptul că, la nivel național, a existat o ușoară creștere a numărului hotărârilor rămase neredactate în termenul legal la sfârșitul anului 2022, prin raportare la anul precedent, respectiv: de la 45.725 de hotărâri la data de 31.12.2021 la 47.944 de hotărâri la data de 31.12.2022. O creștere semnificativă la acest indicator au înregistrat, curțile de apel (inclusiv instanțele arondate) Craiova, Bacău, Constanța, Iași, Galați, Oradea și Ploiești. Au existat și curți de apel unde au fost înregistrate scăderi la acest indicator, în acest sens exemplificăm Înalta Curte de Casație și Justiție și curțile de apel Pitești și Suceava.
- Pe de altă parte, la nivel național, numărul total al hotărârilor redactate cu întârziere pe întreg anul 2022 a fost de 224.949, în scădere față de anul 2021 când s-au înregistrat un număr de 240.886. Există instanțe unde acest indicator a scăzut semnificativ, de exemplu curțile de apel Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Târgu Mureș și Timișoara.
- Datele statistice atestă faptul că numărul de restanțe nu este explicabil decât în mică măsură prin raportare la complexitatea cauzelor soluționate. Astfel, așa cum se poate observa din situațiile statistice anterior expuse, există instanțe ce înregistrează complexități ridicate și unde nu se înregistrează restanțe ori acestea sunt nesemnificative – de exemplu curţile de apel Brașov, Cluj, Galați, Pitești, Târgu Mureș, tribunalele Covasna, Sălaj, Olt, Vaslui, SatuMare, Argeș, Arad, Caraş Severin şi judecătoriile Brad, Hațeg, Petroșani, Bicaz, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Beclean, Sighetul Marmației,Vișeu de Sus, Sighetul Marmației, Jibou, Tulcea, Filiaș, Segarcea, Strehaia, Caracal, Liești, Panciu, Hârlău, Bârlad, Aleşd, Negreşti Oaş, Râminicu-Sărat, Pucioasa, Darabani, Vatra Dornei, Odorheiul Secuiesc, Gurahonț, Vatra Dornei, Reghin, Sînnicolau Mare.
- Se remarcă în continuare tendinţa de scădere a numărului de restanțe la data de referință 31.12.2022 faţă de 1.07.2022.
- În schimb, din datele analitice cuprinse în referatele întocmite de echipele de inspectori implicați în activitatea de monitorizare reiese faptul că, de regulă, în cadrul aceleiași instanțe, repartizarea restanțelor nu este nici pe de parte egală, existând doar unii judecători ce înregistrează numere foarte ridicate de hotărâri restante.
- Chiar și la instanțele care înregistrează încărcături mari și foarte mari de activitate, nu toți judecătorii redactează hotărârile cu întârziere. De altfel, din situația centralizatoare, rezultă faptul că doar 3170 de judecători au înregistrat întârzieri în redactare.
- Raportat la totalul cauzelor soluționate de instanțe la nivel național în anul 2022 (2.069.814 de dosare), numărul total de 224.949 de dosare în care s-au înregistrat întârzieri în redactare reprezintă un procent de 10,87 %, în scădere față de 11,77 % înregistrat în anul 2021.
Autorii Raportului au propus următoarele măsuri:
- continuarea activității de monitorizare și pentru anul 2023;
- verificarea situației hotărârilor neredactate în termenele legale la intervale regulate de timp (trimestrial, semestrial și anual), indiferent de perioada cu care termenul a fost depășit la momentul raportării.
Harnici și leneși
Justnews a consultat documentul Inspecției Judiciare și a remarcat următoarele în privința redactării de către judecătorii instanței supreme a hotărârilor pronunțate, cu respectarea termenelor legale. Astfel, cei mai harnici au fost în 2022 magistrații Secției Penale, unde din cei 27 de judecători, ce au avut o încărcătură medie de 333 de dosare, doar 1 (unul) a înregistrat restanțe, iar numărul de hotărâri redactate cu întârziere a fost de doar 22. În schimb, din cei 22 de judecători de la Secția a II-a Civilă, ce au înregistrat o încărcătură medie de 642 de dosare, 20 de judecători au avut restanțe, iar numărul hotărâri redactate cu întârziere a fost de 251. Datele pot fi vizualizate mai jos: