Se sustrage executării pedepsei un mare evazionist, căruia judecătorii i-au redus pedeapsa de la 10 la 6 ani de închisoare

Exclusivitate

Poliția Română l-a dat în urmărire pe călărășeanul Petrescu Florin Valentin, domiciliat în București, pe numele căruia a  fost emis, la data de 12.12.2023, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.

Petrescu Florin Valentin, în calitate de administrator al firmelor Ziggy Construct S.R.L. și Triumf Concept S.R.L., a fost acuzat și găsit vinovat de Tribunalul București că,  în perioada 2010-2013, cu intenție directă, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, la diferite intervale de timp, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în contabilitatea acelor societăți cheltuieli fictive în cuantum total de 41.763.142,30 lei, reprezentând în mod nereal achiziții de bunuri în baza a 304 facturi fiscale. El a prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de 20.137.840 lei (echivalent a 4.653.717 euro), din care 5.388.862 lei (echivalentul a 1.246.400 euro) impozit pe profit și 8.082.754 lei (echivalentul a 1.869.471 euro) TVA de plată. Faptele săvârșite de Petrescu Florin Valentin au fost săvârșite cu intenție directă, calificată prin scop, acesta urmărind producerea rezultatului în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală (prejudicierea bugetul de stat prin neplata TVA și impozitului pe profit), prin înregistrarea în contabilitatea celor două societăți de cheltuieli fictive.

În februarie 2021, instanța de fond – Tribunalul București – l-a condamnat pe individ la pedeapsa de 10 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată și i-a aplicat și pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a, b şi c (funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale) C. pen. (1968) pe o perioadă de 5 (cinci) ani. Petrescu Florin Valentin a atacat sentința cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel București.

În urmă cu cîteva zile, judecătorii CAB au hotărât să înceteze procesul penal pornit împotriva inculpatului Petrescu Florin Valentin sub acuzaţia comiterii infracţiunii de infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (faptă săvârşită în intervalul 04.01.2013 – 26.08.2013 pe relaţia S.C. Triumf Concept S.R.L.), iar, pentru încălcarea termenului rezonabil al procesului, să reducă pedeapsa principală de la 10 ani la 6 ani de închisoare, aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (faptă săvârşită în intervalul 02.07.2010 – 23.12.2013 pe relaţia S.C. Ziggy Construct S.R.L.). Sentința este definitivă.

Petrescu Florin Valentin a fost în trecut, prin firmele sale, unul dintre beneficiarii programului de izolare a blocurilor din Sectorul 1, finanțat cu bani de la Uniunea Europeană. El a primit contracte de 217 milioane de lei, așa cum reiese dintr-un document emis de Primăria Sectorului 1, altfel spus 48 de milioane de euro la un curs de atunci de 4,5 lei/euro. Mai multe informații, în investigațiile, de aici și aici, semnate de jurnalistul Marian Păvălașc.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie