Se pregătește incriminarea faptei de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice în cazul angajaților din sistemul feroviar

Exclusivitate

În prezent, în cadrul infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, Codul penal incriminează atât fapta conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, cât şi fapta, interdependentă, a refuzului sau sustragerii de la prelevarea de mostre biologice. În comparaţie cu acest cadru legislativ, în domeniul infracţiunilor contra siguranţei circulaţiei pe căile ferate, Codul penal incriminează exclusiv fapta de „părăsire a postului și prezența la serviciu sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fără a incrimina și fapta refuzului sau sustragerii de la prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive.

Această lacună legislativă poate periclita procesul de înfăptuire a justiţiei, prin aceea că angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată nu pot fi traşi la răspunderea penală decât dacă îşi dau acordul privind prelevarea de mostre biologice. În contextul în care, în ultimii ani, se observă o creştere alarmantă a numărului accidentelor feroviare soldate cu victime, cauzate și de această categorie de angajaţi care se află sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a inițiat o propunere legislativă pentru completarea art.331 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal (Bp.430/2023). Propunerea de modificare are un singur articol:

  • Articol unic: – La articolul 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iunie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: „(4) Refuzul ori sustragerea angajatului cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive, pentru faptele prevăzute la alin. (2) şi (3), se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.”

De menționat și faptul că, în prezent, se află înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților „Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor dispoziții din Codul Penal” (Plx. 534/2021), cu obiect de reglementare similar.

În ce privește inițiativa senatorului Nicoleta Pauliuc, Executivul condus de Marcel Ciolacu a anunțat că susține adoptarea acestei inițiative legislative cu observații.

spot_img

Articole recente

Fostul baron de Bistriţa, Ioan Oltean, mai primește o șansă de a recupera onorarii avocaţiale de circa 45.000 de euro, plătite în războiul său...

Ioan Oltean a fost parlamentar de Bistrița-Năsăud din 1990 până în 2016, iar din 1992 a condus filiala Bistrița-Năsăud...

Mai multe articole din aceeași categorie