În ianuarie 2019, Rodica Nassar, pe atunci secretar de stat în ministerul Sănătății, a dat-o în judecată pe Aurelia Grațiela Drăghici, șefa din acea perioadă a Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, funcție cu rang de secretar de stat. Ambele erau de aceeași parte a eșicherului politic, respectiv distinse reprezentante ale organizației sector 2 din principalul partid de guvernământ între anii 2016-2020 și anume PSD. Acuzația? Încălcarea dreptului la onoare.
Protagonistele
Rodica Nassar este sora fostului primar PSD al Sectorului 2, Mugur Toader. Ea este membru PSD din 1993 și a fost deputat al formațiunii timp de 16 ani. ( CV-ul aici ). Rodica Nassar a ajuns în mai 2019, la propunerea Gabrielei Firea, până la funcția de secretar general al PSD, înlocuindu-l pe Codrin Ștefănescu, intrat în dizgrație după prăbușirea liderului Liviu Dragnea.
Aurelia Drăghici este medic primar, fost inspector în Ministerul Sănătății și director interimar al Institutului Cantacuzino. Europa Liberă a scris că Aurelia Drăghici a devenit celebră printr-o declarație din 2018 în care se întreba „De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?” (CV-ul aici)
Afirmațiile
Rodica Nassar le-a cerut judecătorilor să constate încălcarea dreptului său la onoare, demnitate, reputație, imagine, prin formularea de afirmații denigratoare, defăimătoare si mincinoase, iar pârâta Aurelia Drăghici să fie obligată la plata sumei de 199.000 lei, daune morale, precum și a cheltuielilor de judecată. În motivare, reclamanta a arătat că la data de 12.12.2018, cu ocazia desfăsurării ședinței Biroului permanent al Organizației PSD sector 2, Aurelia Drăghici a făcut mai multe afirmații denigratoare la adresa sa: “ai băgat oameni la pușcărie, ai pus anumite societăți de pază să mă urmarească și să observe activitatea ce o desfășor, nu m-ai sprijinit niciodată, după cum ai susținut, ori de câte ori ai avut ocazia, ai lovit in mine, încercând să mă denigrezi”. Tot la ședința cu scântei, Aurelia Drăghici i-a cerut Rodicăi Nassar demisia din funcția de președinte al organizației PSD sector 2.
Procesul
Procesul a început la Judecătoria Sectorului 2, dar judecătorii au declinat cauza către Tribunalul București. În 20 decembrie 2019, judecătorii Tribunalului au pronunțat o primă soluție, respectiv au respins cererea ca neîntemeiată, dar Rodica Nassar a formulat apel, care s-a judecat însă la Curtea de Apel București.
Argumentele judecătorilor de la Tribunal de a respinge cererea Rodicăi Nassar au fost că reclamanta nu a dovedit în ce a constat prejudiciul de natură morală suferit în urma reproșurilor făcute de pârâta Aurelia Drăghici. Mai mult, magistrații au constatat că afirmațiile făcute de Aurelia Drăghici nu au expus-o pe reclamanta Rodica Nassar oprobriului public, întrucât colegii din partid nu au împiedicat avansarea sa profesională, nu s-a procedat la înlăturarea sa din funcția deținută în organizația de partid și nici nu i s-a înrăutățit viața de familie, socială și profesională.
Nici judecătorii Curții de Apel nu au fost impresionați de argumentele reclamantei Rodica Nassar, astfel încât, recent, au decis că apelanta Rodica Nassar trebuie să-i plătească Aureliei Drăghici cheltuielile de judecată:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Obligă pe apelantă la 3.000 lei cheltuieli de judecată către intimată. Cu recurs. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grija grefei, azi, 09.02.2021.
Document: Hotarâre 181/2021 09.02.2021
Probabil, „războiul țațelor” din PSD va continua. Sperăm că nu se va ajunge la instanțele internaționale.
N.A. Cititorii noștri pot alege între cele 3 înțelesuri ale cuvântului țață, potrivit DEX
- ȚÁȚĂ, țațe, s. f. (Pop.) Mătușă. Termen de respect cu care cineva se adresează (la țară) unei surori mai mari sau unei femei mai în vârstă; lele. 2. (Pop.) Termen alintător dat de un bărbat femeii iubite; mândră. 3. (Peior.) Epitet pentru o femeie vulgară, lipsită de gust și de finețe; mahalagioaică.