Se simt nedreptățiți / Membrii CSM cer să fie incluși pe lista celor ce pot achiziționa locuințe din fondul locativ al RA-APPS

Exclusivitate

La cea mai recentă ședință a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cea din 4 mai 2023, a fost supusă analizei propunerea de modificare a art. 14 ind.8 alin. (2) din O.U.G. nr. 101/2011 privind reglementarea condițiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, a imobilelor proprietatea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, pentru reglementarea situației juridice a unor imobile, pentru reglementarea cheltuielilor de cazare în unele situații speciale, în sensul introducerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii printre categoriile enumerate de acest text.

Ce prevede acum legislația

Plenul CSM a reținut că art.148 din actul normativ menționat prevede următoarele:

  •  „Art. 148 – (1) Prin derogare de la prevederile Legii locuinţei nr. 114/1996 republicata, cu modificările şi completările ulterioare, imobilele cu destinaţia de locuinţe, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea R.A. – A.P.P.S. şi propuse în vederea vânzăriiîn condiţiile prevăzute la cap. I, pot fi atribuite temporar, cu destinaţia de locuinţe, persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică numite, respectiv viceprim-ministru, ministru de stat; ministru, ministru delegat; precum şi funcţii asimilate celei de ministru, consilier de conturi, secretar de stat, subsecretar de stat, precum şi funcţii asimilate acestora.
  • (2) De prevederile alin. (1) pot beneficia şi magistraţii înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membrii Curţii Constituţionale, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, tribunalelor, judecătoriilor, precum şi preşedinţii secţiilor din cadrul acestor instanţe, procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asimilaţii acestora, procurorii-şefi ai direcţiilor şi secţiilor din cadrul Ministerului Public şi adjuncţii acestora, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi adjuncţii acestora, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale şi judecătorii şi adjuncţii acestora, precum şi conducători ai instituţiilor publice şi înalţii funcţionari publici, pe durata mandatului sau a raportului de serviciu, după caz.
  • (3) Persoanele prevăzute la alin. (1) şi (2) pot beneficia de imobile cu destinaţia de locuinţă din fondul locativ administrat de R.A. – A.P.P.S. de la data încetării contractelor de închiriere pentru locuinţele de serviciu sau de la data expirării perioadei pentru care au fost îndreptăţite să ocupe locuinţă de serviciu, dispoziţiile art. 146 alin. (2) şi (3) aplicându-se în mod corespunzător.

Nemulțumirile CSM

Prin urmare, dispozițiile legale în vigoare prevăd posibilitatea atribuirii temporare a imobilelor cu destinația de locuinţe, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea R.A. – A.P.P.S. şi propuse în vederea vânzării, către persoane care exercită anumite funcții în sfera puterii executive şi cea a puterii judecătorești, în cadrul unor organisme constituţionale (Curtea de Conturi şi Curtea Constituţională) sau sunt conducători ai instituţiilor publice ori înalți funcționari publici.

Deşi din partea autorităţii judecătoreşti, la art.148 alin. (2) din O.U.G. nr. 101/2011, au fost enumerate categoriile de persoane care exercită anumite funcţii în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, nu s-a făcut nicio precizare cu privire la membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu se regăsesc printre persoanele care pot beneficia de atribuirea temporară a unor astfel de locuinţe nu este justificat, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii se regăseşte, alături de instanţele judecătoreşti şi Ministerul Public, în cuprinsul Cap. VI – Autoritatea judecătorească al Titlului III – Autorităţile publice din Constituţia României, republicată. Având în vedere statutul membrilor Consiliului Superior ai Magistraturii, reglementat în însăşi legea fundamentală, şi reţinând că, în exercitarea mandatului, aceştia asigură îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Plenul a apreciat că membrii Consiliului ar trebui să se regăsească printre categoriile de persoane care pot beneficia de prevederile legale redate mai sus.

Propunerea

Pentru aceste motive, Plenul CSM a apreciat ca fiind necesară modificarea O.U.G. nr. 101/2011 privind reglementarea condițiilor pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, formulând următoarea propunere:

Articolul 148, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,(2) De prevederile alin. (1) pot beneficia şi magistraţii înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membrii Curţii Constituţionale, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, preşedinţii şi vicepreşedinţii curţilor de apel, tribunalelor, judecătoriilor, precum şi preşedinţii secţiilor din cadrul acestor instanţe, procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asimilaţii acestora, procurorii-şefi ai direcţiilor şi secţiilor din cadrul Ministerului Public şi adjuncţii acestora, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel şi adjuncţii acestora, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale şi judecătorii şi adjuncţii acestora, precum şi conducători ai instituţiilor publice şi înalţii funcţionari publici, pe durata mandatului sau a raportului de serviciu, după caz.”

Cu propunerea de modificare a O.U.G. nr. 101/2011 în sensul introducerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii printre categoriile enumerate, a fost sesizat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.  Hotărârea 76/4.05.2023 a Plenului CSM a fost adoptată în unanimitate.

spot_img

Articole recente

Liber la depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-șef european, ce este deținut până în octombrie 2026 de Laura Codruța Kovesi

Comisia Europeană a anunțat luni, 28 aprilie 2025, că se pot depune candidaturi pentru funcția de procuror-șef european, în...

Mai multe articole din aceeași categorie